ABD'de Suriye çatlağı iddiası


ABD'de hükümet ile ordu arasında Suriye çatlağı olduğu iddia ediliyor. Obama yönetiminin Suriye'ye müdahale konusunda istekli olduğu, ancak Pentagon'un buna muhalefet ettiği belirtiliyor.
 

(soL - Dış Haberler) The Wall Street Journal Türkiye'nin haberine göre, Suriye'deki çıkmazdan dolayı can sıkıntısı yaşayan ABD dışişleri bakanı John Kerry muhalif savaşçıları desteklemek için daha agresif bir tutum takınmaya çalışıyor. Fakat Kerry'nin bu agresif tutumuna muhalefet çok uzaktan gelmedi: Pentagon.
Kerry ve ABD'nin Birleşmiş Milletler büyükelçisi Samantha Power, aralarında doğrudan ABD askeri müdahalesi ve muhalifleri eğitmek ve silahlandırmanın da olduğu çeşitli seçenekleri destekliyorlar. Bu tür adımlar ABD'nin şimdi attığı adımların çok daha ötesinde olacaktır.
Yetkililerin yaptıkları açıklamalarda son dönemlerdeki Beyaz Saray toplantılarında ABD Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey ve savunma bakanı Chuck Hagel'in askeri müdahaleyi desteklemediği öne sürüldü.
Bu ikilinin yabancı bir ülkede çıkmaza girme riskinin büyük olduğunu savunduğu söyleniyor.
Bunun yanında her iki taraf da ılımlı Suriye muhaliflerini desteklemek ve eğitmek için genişletilmiş bir yardım programı hazırlanması konusunda aynı görüşteler. Fakat Pentagon, muhaliflere eğitim verilmesi durumunda Esad'ın kimyasal silahlarından vazgeçmeyi durdurabileceği endişelerini taşıyor. Yetkililer Kerry'nin şimdilik bir erteleme için anlaşma sağladığını belirtiyor.
Dışişleri yetkilileri Pentagon'un plana karşı çıkmasını direkt olarak hayır demeden teklifleri reddetmek için bir taktik olarak görüyor. Pentagon yetkilileri ise ABD'nin Ortadoğu'da bir başka kötü maceraya yapışıp kalmasını engellemek istediklerini söylerken, başkan Obama'nın Suriye'de daha doğrudan bir müdahale yapmamasının arkasında bu nedenin olduğu da söyleniyor.
Üst düzey bir ABD hükümet yetkilisi ise ulusal güvenlik danışmanlarının Obama'ya eğitim teklifinin kendilerinin de savunduğu bir teklif olduğunu ilettiği belirtti.
Obama'nın ise bu konuda nasıl bir tavır takındığı henüz net değil.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Bernadette Meehan konu hakkında yorum yapmayı reddetti.

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/abdde-suriye-catlagi-iddiasi-haberi-90653

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.