Doğu Kudüs 1 aydır susuz


İsrail’de onbinlerce Filistinlinin yaşadığı Doğu Kudüs’e bir aydır su verilmiyor. İsrail’e bağlı olmasına karşın Batı Şeria bariyerlerin dışında dalan bölge halkı çaresizlik içinde sorunlarının çözülmesini bekliyor.


(soL - Dış Haberler) Çoğunluğunu Arapların oluşturduğu Doğu Kudüs’de bulunan Şuafat mülteci kampı uzuna uzun süredir su verilmiyor. İsrail’in ilhak ederek Kudüs belediye sınırları içine kattığı bölge Batı Şeria hattının dışında kalması nedeniyle İsrail Devletinin kıt olanaklar sunduğu bir mahalle. İsrail’in kontrol altında bulundurması yüzünden ise Filistin bölgeye yardım gönderemiyor.
Yerel su işleri yöneticileri sorunun hızla artan nüfustan dolayı borularda yaşanan basınç kaybı olduğunu ve İsrail Yüksek Mahkemesinin bu sorunun çözülmesi için 60 gün süre verilmesini emrettiğini belirtiyorlar fakat Doğu Kudüs’de yaşayan Filistinliler için 60 gün boyunca suyun verilmeyecek olması kabul edilebilir bir durum değil. İsrailli yetkililer ayrıca kaçak boruların da su verilmesinin önüne geçen bir etmen olduğunu iddia ediyorlar.
İsrail 1967’de yılında ele geçirdiği tarihsel olarak Arap nüfusun yaşadığı Doğu Kudüs’ün bu mahallelerinin ilhakı uluslararası camia tarafından tanınmış olmasa da burada kontrol o zamandan beri İsrail Devletinin elinde. Devlet hizmetlerinin hiç bir zaman düzgün işlemediği bölgede İsrail’in Duvar örmesinin ardından işler daha da kötüye gidiyor. İsrail’in güvenlik gerekçesi ile ördüğü bariyer Kudüs Belediyesi’ne bağlı mahalleleri dahi sınır dışında bırakırken burada yaşayan insanlar gündelik yaşantılarında askeri geçiş noktalarından geçmek zorunda bırakılıyorlar.
Bölge halkı şu anda su ihtiyacını yerel çeşme ve kuyularda sağlıyor. Temizlenme için de yeterli olmayan susuzluğun insan sağlığını da tehdit etmesinden korkuluyor.

http://haber.sol.org.tr/dunyadan/dogu-kudus-1-aydir-susuz-haberi-90657

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.