Ankara’nın Kürt Yönetimi ile anlaşması suya düşüyor


Irak merkezi hükümetiyle Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda anlaşmanın eşiğinde olduğu açıklandı. 
Böylece Ankara-Erbil anlaşması boşa çıktı
Reuters haber ajansının bildirdiğine göre Türk-İngiliz ortaklığındaki Genel Enerji Şirketi Müdürü Mehmet Sepil, Bağdat’la Erbil’in petrol gelirlerinin paylaşımı konusundaki görüş ayrılıklarını gidermenin eşiğinde olduğunu açıkladı. Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetiminde faaliyet gösteren Genel Enerji Müdürü Mehmet Sepil, Bağdat’la Erbil arasındaki anlaşmayla Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracına başlanacağını söyledi.
Irak içi kriz çözülüyor
Türkiye ile Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi daha önce Erbil’in Bağdat’ın izni olmadan petrol ve gaz ihraç etmesini öngören anlaşmalar imzalanmıştı. Reuters haber ajansı, Bağdat’ı devre dışı bırakan petrol ihracatı konusunda Irak Merkezi hükümetiyle Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasında sözlü tartışmalar yaşanmasına rağmen sorunun çözümü için müzakerelerin sürdüğünü bildirdi.
Genel Enerji Müdürü Mehmet Sepil, petrol gelirlerinin paylaşımı konusunda Bağdat ve Erbil’in çok yakında anlaşmaya varacağını söyledi.
Anlaşmazlıklar gideriliyor
İki tarafın daha önceki müzakerelerde ciddi ilerlemeler kaydettiğini belirten Sepil, yapılan yeni müzakerelerde iki taraf arasında krize neden olan hususların ele alınacağını ifade etti.
Genel Enerji, Kuzey Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden petrol ihracatı yapan ilk yabancı şirket olarak biliniyor.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive