Suriye Dışişleri Bakanı Muallim: John Kerry özür dilesin!


Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ABD’nin 2. Cenevre Konferansı’nın Montrö’deki açılışı sırasında Suriye ile doğrudan müzakere istediğini, ancak bu isteği reddettiklerini belirtti.
 
Muallim, Şam’a dönüş yolunda Suriye devlet televizyonunun sorularını yanıtladı. “Neden heyetlerle doğrudan görüşme yapılmadığı” yolundaki soruya, Muallim, “Doğrusu Montrö’de Amerikalılar doğrudan görüşme talebinde bulundu. Ben de Kerry, konferansın açılışındaki konuşması dolayısıyla özür dilemedikçe görüşme talebini reddettim” yanıtını verdi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, 22 Ocak’ta Konferans açılışında yaptığı konuşmada, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın “geçiş hükümetinde yer alamayacağını” söylemişti. Kerry, “Yönetimi sırasında kendi halkına yönelik bu kadar acımasız eylemlerin gerçekleştiği bir kişinin yeniden yasal yönetim imkânı kazanmasını düşünmek bile zor” demişti. Muallim de Kerry’ye “Cumhurbaşkanını ve hükümeti halktan başka hiçbir güç iktidardan alamaz” yanıtını vermişti.
Muallim, ayrıca, “Suriye, halk tarafından referandumda onaylanan bir anayasaya sahiptir. Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yetkilerini ilgilendiren mevcut anayasaya aykırı herhangi bir adımı reddedeceğiz. Cumhurbaşkanının yetkilerinin devredilebileceği geçici bir yönetim organının veya yeni bir hükümetin kurulması Anayasaya aykırıdır” dedi.
Suriye Hükümeti ile Cenevre’de görüşmeler gerçekleştiren Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SUKO), Suriye’deki siyasi uzlaşmanın geniş yetkili geçiş hükümeti kurulmasından geçmesi gerektiğinde ısrar ediyor.
Muallim, “Bunlar faydasız hayaller” diyerek muhaliflere “Cenevre’ye ikinci tur görüşmeler için gelmeden önce bu hayallerden kurtulmalarını” tavsiye etti.
Psaki’den yalanlama
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Muallim’in doğrudan görüşme konusundaki sözlerini yalanladı. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) ve Arap Birliği’nin Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi aracılığıyla Suriye hükümet heyetine müzakereler önerdiğini belirten Psaki, “ABD, hiçbir koşulda Suriye rejimine doğrudan müzakereler önerisinde bulunmamıştır ve Dışişleri Bakanı Kerry hiçbir koşulda ifadeleri için özür dilemeyecek” dedi.
Öte yandan BM Genel Sekreteri Ban Ki Mun, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Kerry’den, 10 Şubat’ta başlayacak yeni tur Suriye görüşmelerinin başarı için ağırlıklarını kaymalarını istedi. Lavrov, Genel Sekreter’in bu isteğine, “Rusya yalnız başına hiçbir şey yapamaz” yanıtını verdi. Lavrov, ABD’nin suriye muhalefetine baskı yapması gerektiğini tekrarladı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive