Suriye yönetimi ve BM anlaştı: Humus boşaltılıyor


Suriye devlet televizyonunun haberine göre kuşatma altındaki Humus’un boşaltılmasına başlandı. Bölgenin valisi Talal Barazi devlet televizyonuna verdiği demeçte Suriyeli isyancıların kontrolü altında bulundurulan Humus’un belirli bölgelerinin boşaltılması için gereken tüm tedbirler alındı. İlk etapta 200 ailenen tahliyesinin gerçekleşmesi bekleniyor.
 

Üç günlük ateşkes
Barazi’nin verdiği bilgiye göre, bölgesel yönetimden, BM ve Kızılhaç’tan oluşan bir delegasyon Cuma sabahı kuşatma altındaki mahallelere giderek tahliye hazırlıklarına başladılar. Yüzlerce sivilin şehri terkedebilmesi için Barazi’nin, Birleşmiş Milletler yerel koordinatörü ile anlaştığı gelen haberler arasında. Düzenleme ilk planda çocuk, kadın ve yaşlılar için geçerli olacak.
15 ve 55 yaşındaki erkeklerin çoğunluğunun isyancılar cephesinin savaşçıları olabileceği olasılığı nedeniyle tahliyeye dahil edilmeyeceği bildiriliyor.
Söz konusu insani yardım girişimi için, BM yetkilileri ve Suriye hükümeti arasında hafta başında çetin müzakereler yaşandığına dikkat çekiliyor.
Öte yandan Rusya tahliyenin yapılabilmesi için üç günlük ateşkesin geçerli olacağını açıkladı.
Bu süre zarfında kuşatma altındaki sivil halka ayrıca gıda ve diğer acil malzemeler yardımı yapılacak. Uluslararası Mülteci Örgütü UNCHR’in yardım malzemesi taşımak ve dağıtmak üzere kamyonlarını hazır tuttuğu bildirildi. Yardımların Cumartesi günü yapılması bekleniyor. İnsan hakları örgütlerinin raporuna göre Humus’un kuşatma altındaki tarihi semtlerinde son bir buçuk yıldır 3 bin kişi çok zor koşullarda yaşama savaşı veriyor. Bu arada Suriye hükümeti önümüzdeki Pazartesi günü başlayacak Cenevre barış görüşmelerinin 2. turuna katılacağını açıkladı. Suriye Devlet televizyonu, Şam’ın görüşmelere katılacağı haberini Dışişleri Bakanı yardımcısı Faysal Miktad’ın açıklamalarına dayandırdı. Suriyeli muhalifler de Cenevre barış görüşmelerine katılacaklarını açıklamışlardı. 1. Tur görüşmeler 31 Ocak’ta sonlanmıştı.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive