Dr. Faysal Mikdat Aydınlık’a konuştu: Terörle Suriye’yi yok ederiz sandılar


‘Kürt Koridoru’nun arkasında İsrail var. Türkiye’nin çıkarına ters.'
Terörü bitirmek, Suriye’de hayatı normalleştirmek için kesin kararlıyız. 
 
Muhalifleri yöneten Ford başından beri bu işin içinde’
BM’nin İsviçre merkezinde takip ettiğimiz 2. Cenevre görüşmeleri sırasında Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Faysal Mikdat ile bir söyleşi yaptık. İkinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar eski Milletler Cemiyeti’nin merkezi olan binanın önünde yaptığımız söyleşide 2. Cenevre konferansının bir haftalık bilançosunu çıkardık.
‘İkinci tura katılıyoruz’
- Görüşmeler başarısız mı oldu?
Görüşmeleri ‘başarısız’ olarak nitelemek için henüz erken. Üst düzey bir katılımla ve yaptığımız önerilerle Suriye heyeti olarak iyi niyetimizi gösteriyoruz. Askeri alanda herhangi bir gücü kalmayan, ABD, İngiltere, İsrail, Körfez ülkeleri ve AKP destekli karşı tarafın yaptığı tek şey ise önerilerimize sürekli karşı çıkmak. Suriye’deki terörü sonlandırmak gibi dertleri yok. Olsa da, sahada savaşan El Nusra, IŞİD ve El Kaide gibi terör örgütlerine komuta etmiyorlar. Karşımızdakiler, koalisyon olarak adlandırılan muhalif grubun ancak küçük bir bölümünü oluşturuyor. Batı’da yaşayan birçok koalisyon üyesi Cenevre’ye gelmedi. Buraya gelen bu küçük grup dahi kendi arasında mutabakat sağlayamıyor. Kendi aralarında bölünmüşler. Buna rağmen, 10 Şubat’ta başlayacak ikinci tur görüşmelerine katılıyoruz.
Humus en stratejik yer
- Katılım yine üst düzey olur mu?
Şam’da değerlendirme yapacağız elbette. Büyük olasılıkla yine bu heyetle Cenevre’ye geleceğiz. Terörü bitirmek, Suriye’de hayatı normalleştirmek için kesin kararlıyız.
- Humus’a insani yardım meselesinden söz edildi...
Her şeyden önce şu gerçeğin altını çizelim: Suriye yönetimi neredeyse iki yıldır BM, Kızılhaç, Kızılay gibi uluslararası yardım kuruluşlarıyla çatışmalardan dolayı mahsur kalan insanlara yardım yapılmasını görüşüyor. Somut girişimlerimiz oldu, oluyor. Ancak bu kuruluşların raporlarından da anlaşılacağı gibi, yardımların insanlara ulaşmasını engelleyen silahlı çetelerdir, teröristlerdir. İnsanları canlı kalkan olarak kullanıyorlar.
- Peki neden Humus?
Şu an Suriye’de çok sayıda çatışma alanı var. Neden Hums’a odaklandıklarını biz çok iyi biliyoruz. Bir de haritaya bakınca Hums’un önemi anlaşılır. Hums, Lübnan-Akdeniz, Halep-Türkiye, Şam ve Der-ez-Zor-Irak dörtyolunun tam kesiştiği yerdir. Bu dörtyolun tam ortasındadır. Yani, askeri, lojistik, ticari anlamda stratejik öneme sahiptir.
‘Ford işin başında’
- ABD’nin sözde ılımlı grupları silah yardımıyla destekleme kararı aldığını duyurdunuz...
Bunlar aslında yeni şeyler değil. Ancak ABD’nin bunu açıktan yapmaya başlayacağını duyurması önemlidir. ABD’nin bu adımı ve eylemi BM Güvenlik Konseyi’nin 1373 sayılı kararına aykırıdır. ABD, söz konusu kararı hiçe saymaktadır. ABD yönetimi, El Nusra, İslami Cephe, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi terör örgütlerine silah yardımı yapma kararı aldı. Robert Ford da başından beri bu işin içinde. Cenevre’de olması bizi şaşırtmadı. Ford, koalisyon delegasyonu ve diğer sözde muhalifleri yöneten kişidir. Terörle Suriye’yi dize getireceklerini sandılar. ABD’nin artık terör yönteminin çözüm olmadığını anlaması gerekiyor. Aradan üç yıl geçti. Büyük acılar yaşandı. Direnen Suriye dimdik ayakta. Suriye yönetimi görevinin başında. Suriye halkı da gerçeklerin farkında. Bu gerçeği artık Amerikalıların da anlaması gerekiyor. Terörle Suriye’yi ve yönetimini yok edemediler.
n ABD sanki 2.Cenevre ile Suriye’den çekilmenin yolunu arıyor...
Evet, biz de öyle olduğunu düşünüyoruz.
‘Kürt koridoru İsrail’in işi’
n Yani ABD şunu mu diyor: “Suriye dediklerimizi yapmıyorsa, ne Rusya, ne de Çin’in dediği olsun.İstikrar olmasın, Sürekli çatışma olsun...”
Tamamen öyle, söylediklerinizin hepsi yerinde tespitler. Suriye’nin neden hedefte olduğunu özetliyor.
n Öte yandan Kuzey Irak ve Suriye’nin kuzeyinden koridor açılmak isteniyor...
Bu planların arkasında hep İsrail vardır. Koridoru da İsrail istemektedir. Özellikle bu nedenden dolayı, Erdoğan Hükümeti teröre verdiği desteği derhal sonlandırmalıdır. Çünkü bu Türkiye’nin de çıkarlarına ters düşmektedir.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive