ABD teröristleri destekleyecek




2. Cenevre konferansına katılan Dr. Faysal Mikdad  ABD’nin Suriye’de teröristleri detekleme kararı aldığını, bunun BM kararlarına  aykırı olduğunu söyledi
Cenevre 2 görüşmelerine katılan Suriye heyeti, “ABD’nin dün itibariyle Suriye’deki teröristleri silahlandırma kararı aldığını” duyurdu. Görüşmelerin yapıldığı BM Cenevre binası önünde açıklama yapan Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Dr. Faysal Mikdad, “Cenevre 2”nin mimarlarından ABD, Suriye’deki teröristleri silahlandırma kararı alarak, siyasi çözüme karşı olduğunu kanıtlamaktadır. Bu durumu asla kabul etmiyoruz.
Biz buraya iyi niyetle geldik. Suriye’de akan kanın durmasını, terörün sona ermesini, hayatın yeniden normale dönmesini istiyoruz. Muhalifler olarak adlandırılan koalisyon delegasyonu,  beş maddelik bildirgeye dahi karşı çıkıyorlar.  Şimdi de ABD’den bu hamle geldi. Bütün bunlara rağmen, Suriye delegasyonu olarak biz Cenevre’den ayrılmıyoruz.”
Suriye delegasyonundan yazılı açıklama
Suriye delegasyonunun yaptığı yazılı açıklamada, “ABD’nin Suriye’deki terörist gruplara yardım yapma kararı alması BM Güvenlik Konseyi’nin 1373 sayılı kararına aykırıdır. ABD, söz konusu kararı hiçe saymaktadır. ABD yönetimi, El Nusra, İslami Cephe, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) gibi terör örgütlerine silah yardımı yapma kararı aldı. Amerikan silahlarının Suriye’ye ulaştığından herkes emin.” Şam yönetiminin açıklamasında, “Teröristlere silah yardımı yaparak Cenevre 2’deki siyasi çözüm arayışını baltalayan ABD ve terörü destekleyen diğer ülkeler, bu eylemlerini derhal sonlandırmalıdırlar” denildi.
“ABD, silah yardımı yoluyla Şam’a baskı kurmak istiyor”
ABD’nin iddia edilen silah yardımı kararını ve eylemini Aydınlık’a değerlendiren Suriye delegasyonu üyeleri şu görüşü savundular, “ABD yönetimi, Suriye’de savaşan sözde ‘ılımlı grupları’ silah yardımıyla destekleyerek, Şam’a karşı baskıları arttırmayı hedefliyor.” Bir diğer görüşe göre, “Birçok cephede aynı anda çıkmaza giren ABD, Suriye’de de Libya modelini zorlayabilirim görüntüsünü vermek istiyor.” ABD, Batı ve Körfez ülkeleri, Libya’da iktidara karşı savaşan çetelere silah yardımı yaparak, ülkeyi havadan ve denizden de bombalayarak Kaddafi yönetiminin düşmesini sağlamıştı.
Görüşmeler tıkandı
Cenevre’de BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi başkanlığınında dört gündür Suriye krizini görüşen taraflar, ilk defa öğleden sonra görüşmeme kararı aldılar.
Hums’a insani yardım, tutukluların ve sivillerin serbest bırakılması konularının çözülmemesine rağmen, taraflar geçici Hükümet konusunu görüşmeye başlıyor. Ancak muhalif olarak adlandırlan Koalisyon Delegasyonu’nun Suriye heyetinin beş maddelik temel ilkeler bildirgesine karşı çıkması ve “ABD’nin Suriye’deki teröristleri destekleme kararı” ile görüşmeler tıkanmış durumda.
Dr. Buseyna Şaban: “Esad gitsin, El Kaide mi gelsin!?”
Cumhurbaşkanlığı Siyasi ve Basın Başdanışmanı Dr. Buseyna Şaban, Suriye Hükümeti’nin beş maddelik temel ilkeler bildirgesini kabul etmeyen koalisyon delegasyonuna şu tepkiyi verdi: “Biz buraya Suriye’deki sorunları çözmek için geldik. Sorun, Batı emperyalizmidir. Esad gitsin de yerine El Nusra, El Kaide mi gelsin? Batı, bunu mu istiyor? Muhalefetin ısrar ettiği ‘Humus’un tarihi kent merkezinde mahsur kalan insanlara yardım yapılmasını’ Suriye yönetimi BM, Kızılhaç gibi uluslararası kuruluşlarla zaten görüşüyor” diyerek tepkisini dile getirdi.
İbrahimi: “Cenevre-2 devam ediyor
Silah yardımına ilişkin ABD’den resmi açıklama yapılmadı”
Akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Ahdar İbrahimi, “Yavaş ilerliyoruz. Görüş ayrılıkları var ama taraflar Cenevre’de görüşmeye devam ediyor. Muhalifler, 30 Haziran Bildirisi’nin [Cenevre 1] uygulanması için yol haritasını sundu. Cenevre 1’in nasıl uygulanacağına dair Suriye Hükümeti’nden henüz somut öneriler gelmedi. Taraflar, çatışmalar nedeniyle mahsur kalan insanlara yardım yapılması konusunda mutabıklar.  Bu yardımların nasıl uygulanacağını görüşüyoruz.” ABD’nin Suriye’de savaşan çetelere silah yardımı yapma kararı aldı mı sorusuna BM Özel Temsilcisi: “Evet, bu konu sabahki göürşmelerde Hükümet yetkilileri tarafından gündeme getirildi. Ancak ABD’den konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı” yanıtını verdi.
Beyhan Yıldırım
Suriye’nin Cenevre Konferansı’na katılan muhaliflere
sunduğu fakat reddedilen ‘temel ilkeler’ bildirgesi şu şekilde:
1-Suriye egemenliğine saygı, işgal (tecavüze uğramış) edilmiş topraklarının iade edilmesi, mutaasıp (bağnaz), radikal (yobaz), tekfiri fikirlerin Suriye’den arındırılması gerekir,
2-Yabancı devletlerin ülkede mevcut olan silahlı gruplara silah temin etmekten kaçınması, onları eğitmesi, onları koruması veya terör eylemler için kışkırtmasıı durdurulmalıdır,
3-Suriye’nin içişlerine her türlü müdahale ve karışmayı ret ederiz. Suriye’nin geleceğini demokratik usüllerle sadece Suriyeliler belirler.
4-Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerekir. Suriye’nin herhangi bir parçasından feragat etmek fikrini reddeder.
5-Suriye halkı kendi siyasi düzenini özgürce seçer.

 http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/32691-sam-yonetimi-cenevrede-acikladi-abdteroristleri-destekleyecek.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive