Kaçak muhalifler Esad’ın masasına oturdu


 
Cuma gününden beri Suriye heyetiyle başbaşa müzakere etmekten itina ile kaçan ve BM temsilcisi İbrahimi’yi aracı yaparak kazandıkları zamanı Davutoğlu’ndan talimat almaya ayıran muhalifler, nihayet Suriye heyetinin karşısına oturdu. Suriye heyetinin önceliği terörü sonlandırmak
“2. Cenevre”de dün, Suriye krizini sona erdirmek amacıyla, Suriye yönetimi ile Batı, Suudi ve AKP destekli muhalifler ilk kez aynı odada bir araya geldiler. Önceki gün başlayan görüşmelerde taraflar aynı binada fakat ayrı odalardan taleplerini paylaşmışlardı. Yüz yüze ilk kez görüşen taraflar, dünkü görüşmede konuşmadılar. Toplantıda sadece Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi (80) söz alarak, her iki heyete teşekkür etti. Taraflar önümüzdeki günlerde nelerin görüşüleceğini masaya yatırmaya başlıyor. Suriye heyeti, yol haritasının önceki gün belirlenmesi gerektiğini, zaman kaybı yaşandığını bildirdi. Görüşmeler, öğle saatlerinden sonra devam etti.
Suriye: Doğrudan ve önkoşulsuz görüşme
Önceki günkü görüşmelerde Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim başkanlığındaki Suriye heyeti, muhalifler ile “doğrudan ve önkoşulsuz” müzakere talep etmişti. Dış destekli muhaliflerin “doğrudan ve önkoşulsuz” görüşmelere yanaşmaması üzerine Suriye heyeti, Cenevre’yi 24 saat içinde terkedeceğini duyurmuştu. Görüşmelerde muhaliflere kimin başkanlık ettiğinin anlaşılmaması ve aracılarla görüşmelerin yapılmasını Suriye yönetimi “gayrı ciddi” olarak sert bir şekilde eleştirmişti.
Yoğun diplomatik manevralar
Cezayir asıllı İbrahimi başkanlığında yapılan dünkü görüşmelerde karşılıklı diplomatik manevralar yapıldı. Muhaliflere başkanlık eden Ahmet Cerba’nın önceki günkü görüşmelerden çekilmesi üzerine, Suriye delegasyonuna dün Dışişleri Bakanı Velid Muallim yerine BM Suriye Daimi Temsilcisi Beşar Caferi başkanlık etti. Muhalefeti ise Cidde’de yaşayan işadamı Hadi el Bahra temsil etti.
Aydınlık’a bu manevraları aktaran Suriye delagasyonundan bir üye, Suriye heyetine ise bakan (Muallim) yerine diplomatın (Caferi) başkanlık etmeye sürdüreceğini söyledi.
El Zubi: Muhalifler dağınık. Karşımıza geçsinler
Suriye heyetinin Başkan Yardımcısı Enformasyon Bakanı İmran El Zubi, Cenevre’de yaptığı açıklamada, “diğer heyet bütünsel bir siyasi vizyona sahip değil, ya da kendi kaynaklarının sızdırdıkları haberlere göre delegasyonun bir kısmı görüşmelere katılmak istemiyor. Diğer bir kısmı ise, başka yol ve yöntemlerin yanı sıra farklı öncelikleri tartışmak istiyor” diyerek tepkisini dile getirmişti. Ancak cuma günü muhalifler, karşılıklı görüşmeyi kabul edince, Suriye heyeti de Cenevre’de bir hafta daha kalacağını açıklamıştı.
İbrahimi: 1. Cenevre farklı yorumlanıyor
İbrahimi, dünkü basın toplantısında, “2. Cenevre”yi umut verici olarak nitelerken, etkisi olan ülkelerden de destek istedi. İbrahimi, müzakerlerde “1. Cenevre” Bildirgesi’ni temel alınacağını belirtti. Ancak sorular üzerine, bildirgeye ilişkin farklı yorumların olduğunu, görüşmelerle bu noktaların açığa kavuşacağını söyledi. Muhalifler, “1. Cenevre”nin “Esadsız Geçici Hükümet” koşulunu içerdiğini iddia ederken, Suriye delegasyonu bunun asla söz konusu olmadığını vuguluyor. BM Temsilcisine göre, esas tartışma konularına henüz girilmedi. Geçici Hükümet, insani koridoru ve tutukluların serbest bırakılması henüz ele alınmayan önemli konulardan bazıları olduğu açıklandı.
‘Türkiye terörü destekliyor’ sorusu
İbrahimi’nin dün akşamki basın toplantısında Suriye Arab Haberi Ajansı (SANA) muhabirinin, “Suudi Arabistan ve Türkiye terörü destekleyen ülkeler. Suriye’de barışı sağlamak için, terörü destekleyen ülkelerin yıkıcı faaliyetlerini nasıl önlemeyi düşünüyorsunuz” sorusuna BM Suriye Özel Temsilcisi yanıt vermek istemedi.
Cenevre’de ikinci gün görüşmeleri başlamadan önce sabah saatlerinde Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, BM binasında gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Mikdad, “Başta Türkiye, Suudi Arabistan, Fransa, İngiltere ve ABD olmak üzere yabancı hükümetler teröristleri silahlandırıyor, teröristlere para yardımı yapıyorlar. Teröristleri çocuklarımızı öldürmek, okullarımızı ve hastanelerimizi bombalamak için Suriye’ye gönderiyorlar” diyerek tepkisini dile getirdi.
BM’nin taktiği: İnsani Yardım
Suriye delegasyonundan yetkilileri Aydınlık’a özel açıklamalarda bulundular. Suriyeli yetkililer şu bilgiyi özel olarak Aydınlık’a aktardılar, “BM, insan yardım hamlesiyle çatışmaları sonlandırmak istiyor. Biz de bunu istiyoruz, muhalifler de. Ancak asıl siyasi konulara henüz geçilmedi. Şu an hala görüşmelerin içeriği, öncelikleri görüşüliyor. Suriye heyeti bir hafta daha burada.”
Beyhan Yıldırım

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive