AB’den AKP’ye yakın takip


Türkiye'yi sarsan yolsuzluk operasyonu adeta deprem etkisi yaratırken, bir süre önce Türkiye ile yeni bir fasıl açarak müzakere sürecini canlandıran AB, gelişmeleri yakın takibe aldı. Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'nin Başbakan Tayyip Erdoğan'ı Türkiye'nin AB üyeliğini riske attığını belirterek uyarmasının, AB'nin Türkiye açısından "siyasi sonuçları" da olabilecek daha ciddi bir uyarıya hazırlandığı öğrenildi.

12egeboy

Yurtdışında da yankı buldu
Edinilen bilgilere göre AB, operasyonun başlamasından sonra gelişmeleri, Ankara'daki temsilciliği aracılığı ile dikkatli biçimde izlemeye aldı. Hükümetin, operasyondan sonra Emniyette yaptığı atamalar, Adli Kolluk Yönetmeliği'nin değiştirilmesi gibi attığı adımlar, Brüksel'de ciddi bir rahatsızlığa yol açtı. İlk uyarı, Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle'den geldi. Füle, Erdoğan'ın AB'nin yargı bağımsızlığının garantisi olan kurallarını doğrudan ihlal ettiğini belirterek bunun Türkiye'nin AB üyeliği için en önemli koşullardan biri olduğunu dile getirdi. Uyarıdan sonra AB, Türkiye açısından bir dizi siyasal sonucu da olabilecek daha ciddi bir uyarı için hazırlıklara başladı.
Edinilen bilgilere göre, AB'de öne çıkan ilk değerlendirme, AKP hükümetinin her aday ve üye ülkenin uymak zorunda olduğu Kopenhag siyasi kriterlerinden uzaklaşmaya başladığı oldu.
AB'nin, AKP hükümetinin uyarıları dikkate almaması durumunda, müzakelerin askıya alınmasından Türkiye'nin adaylığının gözden geçirilmesine kadar uzanan geniş bir yelpazedeki önlemleri gündeme getirebileceği öğrenildi.
Oysa, AB kısa bir süre önce, AKP hükümetinin iflas eden dış politikasına can suyu vermişti. Şöyle ki, dondurulan müzakere sürecini canlandırarak Türkiye ile yeni bir fasıl açmış, vize muafiyeti görüşmelerinin başlatılmasına yeşil ışık yakmıştı.
Öte yandan, AB kaynakları son ilerleme raporunda Türkiye'deki yolsuzluklara ilişkin bir uyarının da yer aldığı halde, bu uyarının kamuoyunda çok fazla yankı bulmadığına dikkat çekti.
Deniz Kahraman

http://www.aydinlikgazete.com/guendem/30826-abden-akpye-yakin-takip.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive