ÖSO'nun etekleri tutuştu: El Kaide'ye karşı Esad ile birlikte olabiliriz



ÖSO Komutanı General Selim İdris, El Kaide gruplarını bölgeden uzaklaştırabilmek için Beşar Esad'ın Başkomutan olduğu Suriye ordusuna katılabileceklerini bildirdi


Suriye'de muhalif Özgür Suriye Ordusu'nun El Kaide karşıtı mücadelede Cumhurbaşkanı Beşar Esad hükümetine bağlı Suriye Ordusu safında savaşabilecekleri yönündeki açıklamaları Independent gazetesinde yer aldı. Suriyeli silahlı muhalif grup Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Komutanı General Selim İdris, İstanbul'da yaptığı yazılı açıklamada, "Irak ve Libya'da yapılan hataların tekrarlanması korkusunun yaşandığı bir dönemde ittifaklar değişiyor" diyor. İdris'in, binlerce yabancı savaşçıyı bünyesinde bulunduran Irak Şam İslam Devleti(İŞİD) başta olmak üzere, 'El Kaide bağlantılı köktenci grupların bölgeden uzaklaştırılabilmesi için gelecekte rejim birliklerine katılabilecekleri' yönündeki açıklaması, The Independent gazetesi tarafından "İkinci Suriye İç Savaşı" yaşanabileceği şeklinde yorumlandı.
En büyük tehdit Batı'dan giden cihatçılar
Gazete, en büyük terör tehdidini Avrupa ve ABD'den El Kaide'ye katılmak üzere Suriye'ye giden yüzlerce cihatçının oluşturduğunu öner sürdü.
Üst düzey bir Batılı istihbarat yetkilisinin ifadelerine yer verilen haberde, Cihatçılara karşı mücadelede Suriye rejimine bağlı birliklerin korunması ve Irak ve Libya'da yapılan hataların tekrarlanmaması gerektiği bildirildi. Irak'ta Saddam Hüseyin'in, Libya'da ise Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra ordu ile polisin dağıldığı, oluşan güvenlik boşluğundan terörist grupların doğduğu söylendi. Batılı istihbaratçı, 22 Ocak tarihinde Cenevre'de yapılacak olan ikinci görüşmelerin, Suriye Hükümeti ve muhalifler arasındaki çatışmaların sona ermesine yönelik bir anlaşmanın yanı sıra Suriye'de El Kaide karşıtı cephenin oluşturulması için de bir başlangıç olabileceğini söyledi.
'En tehlikeli olanları Çeçenler'
Selim İdris, son altı ayda, 24 farklı bölgede El Kaide ile savaştıklarını ve aynı zamanda Suriye Ordusu savaş uçaklarının açtığı ateş altında kaldıklarını ifade etti. Haberde, ılımlı muhaliflerin ise, Batılı güçleri, halkı rejim karşıtı ayaklanma için cesaretlendirip daha sonra hiçbir adım atmamakla suçladığını; diğer yandan da Katar, Suudi Arabistan ve Körfez'deki diğer ülkelerin, Irak Şam İslam Devleti, El Nusra Cephesi gibi İslamcı grupları para ve silah yardımıyla güçlendirdiği belirtiliyor.
Özgür Suriye Ordusu'nun hazırladığı istihbarat raporundaki verileri de aktaran Independent gazetesi, Irak Şam Devleti'ne bağlı 5 bin 500 yabancı ve 2 bin Suriyeli savaşçının bulunduğunu, yaklaşık 15 bin kişinin de destek verdiğini belirtiyor.
ÖSO'nun açıklamalarından alıntı yapan Indepenent haberi şöyle devam ediyor: "Yabancı savaşçıların gruba katılımı, daha önce Irak'ta savaşmış Ebu Ahmed el Iraki'nin başında olduğu bir ağ aracılığıyla gerçekleşiyor. Bunlardan 'en tehlikelisi ve en barbar olanları Halep'te Ebu Ömer el Çeçen'in komutasında savaşan 200 Çeçen. Yabancı gönüllüler Suriye'ye vardıklarında patlayıcı yüklü yeleklerle donatılıyor ve kendilerine karşı çıkmaya kalkanlar tehdit ediliyor ."
Irak Şam Devleti'nin 'adam kaçırdığı' ve Türkiye sınırına yakın bölgelere 'adam kaçırmak için tuzaklar kurulduğu' belirtilen ÖSO istihbarat raporuna göre, "İslamcıların hapishanelerinde 35'ten fazla yabancı gazeteci, 60 siyasi eylemci ve 100'den fazla ÖSO üyesi var."
ÖSO gerçekleri kabullendi
Times gazetesi de Selim İdris'in açıklamasını ve istihbarat raporunu paylaştığı haberinde, muhalif grubun yeni tutumu hakkında uzmanların görüşlerine de yer veriyor. İngiltere Kraliyet Askeri Etütler Enstitüsü Araştırma Görevlisi Shanshank Jorshi, Times gazetesine verdiği demeçte, "ÖSO, resmi muhalefetin ne kadar geçersiz kaldığını ve El Kaide korkusunun Batılı hükümetleri nasıl bölgeden uzaklaştırdığını fark ediyor.... Bunun yeni gerçekleri tanıyıp kabullenme ve gecikmiş bir adım olduğunu düşünüyorum" diyor.
'İngiliz cihatçılar İngiltere için tehdit'
Suriye'deki cihatçı gruplara başta Avrupa olmak üzere çok sayıda yabancı ülkeden savaşçı dâhil ediyor. İngiltere de bu ülkelerden biri. Daily Telegraph gazetesi, istihbarat kaynaklarına dayandırdığı haberinde Suriye'de '300'den fazla İngiliz'in cihatçıların safında savaştığını ve bu savaşçıların İngiltere'nin güvenliğini de tehdit ettiğini' yazıyor. "İngiltere hükümeti için Suriye ulusal güvenliğe, El Kaide'nin kalbi Afganistan-Pakistan sınırından daha büyük bir tehdit oluşturuyor" yorumunu yapan Daily Telegraph gazetesi, bir hükümet yetkilisinin şu yorumunu aktarıyor: "Esad rejimine karşı cihat mücadelesi veren çok sayıda İngiliz Müslüman İngiltere için büyük bir güvenlik sorunu... Yalnızca Suriye'deki deneyimleriyle güçlenmiş olmayacaklar, aynı zamanda en son terör teknikleriyle de eğitilmiş olacaklar."
IŞİD kontrol dışı
Washington Post gazetesi yazarı David Ignatius, Özgür Suriye Ordusu komutanı General Selim İdris'in ABD Dışişleri için hazırlattığı istihbarat raporunu inceledi ve İdris ile telefonda görüştü. Ignatius şunları yazdı:
Ebu Ahmed El Iraki adlı örgüt üyesinin getirdiği cihatçılara Suriye'ye ulaşır ulaşmaz patlayıcılı yelekler veriliyor. El Kaide bağlantılı bu savaşçıların "en tehlikeli ve barbar" olanları, Halep'in dış mahallelerinde konuşlanan 250 kadar Çeçen. Bu çekirdek kadroya, çoğu ülkenin kuzeyinden gelen 2 bin genç "ideolojik" destek veriyor. 15 bin kadar savaşçı da "korku veya hırs nedeniyle" IŞİD saflarında savaşıyor. Aralarında Rakka'dan 14, Deyr ez Zor'dan 8 Sünni aşiret de var. IŞİD, adam kaçırmayı bir siyaset olarak yürütüyor. Örgüt, Türkiye sınırında kontrol ettiği kritik bölgelerde, kaçıracağı kurbanlar için pusuda. Rehin tuttuğu 35 yabancı gazeteci, 60 Suriyeli siyasi aktivist ve 100'ü aşkın ÖSO savaşçısı var.
İdris'in ÖSO'su için CIA'in her ay 200 savaşçı eğittiği söyleniyor. Fakat ÖSO son 6 aydır hem Esad ile, hem de Suriye'nin 24 ayrı bölgesinde IŞİD ile savaşıyor. İdris, Esad gittikten sonra ÖSO üyelerinin Suriye ordusuna katılıp IŞİD ile "ikinci savaşa" gireceğini söylüyor. ÖSO lideri, birçok muhalifin aksine Esad'ın Cenevre müzakereleri başlamadan görevden ayrılmasını ön şart olarak koymuyor. İdris, Esad'ın, "müzakerelerin sonunda" ayrılmasını yeterli buluyor.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive