NATO gözetiminde Türk jetlerine füze tatbikatı



Yunanistan, Türkiye'ye karşı kullanacağı füze sisteminin test atışını yapacak. Türkiye'yi, Çin füze savunma sistemini almaması için tehdit eden NATO'ya bağlı subaylar, Yunanistan'ın Rusya'dan aldığı S-300 füzesiyle yaptığı atışa gözlemci olarak katılacak


 Yunanistan, Girit Adası'ndan Türkiye'ye karşı kullanacağı füzelerin test atışını yapacak. Girit'teki Chania (Kaniya) Hava Üssü'nden yarın gerçekleşecek atışta, NATO subayları da gözlemci olarak bulunacak. Atışın 11 Aralık'ta yapılması planlanıyordu. Ancak 2 gün ertelendiği ve atışın 13 Aralık'ta (yarın) gerçekleştirileceği duyuruldu.
Aydınlık'a bilgi veren 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Bilimsel Danışmanları'ndan Fazıl Esad Altay, atış için Heraklion Hava Üssü'nden, atışın yapılacağı Chania Hava Üssü'ne 6 Aralık'ta S-300 füze bataryaları taşınmaya başlandığını söyledi. Atışın, Türk Hava Kuvvetleri'ne yönelik bir saldırı çalışması olduğunu belirten Altay, NATO'nun Türkiye'ye yönelik Çin füze savunma sistemi baskısına da dikkat çekti. Türkiye dışındaki NATO üyesi ülkelerin envanterlerinde bulunan Rusya ve Çin üretimi silahların NATO'nun ortak savunma sistemine entegrasyonunun şimdiye kadar sorgulanmadığını dile getiren Altay, Yunanistan'ın test atışı ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:
Yunanistan için NATO entegresi gündeme getirilmedi
"ABD ve NATO, Türkiye'nin Çin ile ortak hava savunma sistemi üretmesine bu sistemin NATO ortak hava savunma ağına bağlanamayacağını gerekçe göstererek karşı çıkmaktadır. Aynı ABD ve NATO, Yunan milli hava savunma sisteminde yer alan 3 farklı tipteki, NATO dışı bir ülkenin üretimi olan hava savunma füzelerinin NATO ortak hava savunma ağı ile bağlantısını ise asla konuşmamaktadır. Yunanistan bu sistemlerini sadece Türkiye'ye karşı kullanmak için temin ettiğinden ve bu durum ABD Büyükelçisi Ricciardone tarafından bildiğinden olacak ki, Yunanistan'ın bu silah sistemlerini NATO'ya entegre etmesi gerektiği hiç dile getirilmemiştir." Altay bu çerçevede, atışta kullanılacak füzenin Rusya yapımı olduğuna ve atışın NATO subayları gözetiminde yapılmasına da dikkat çekti.
Bu arada, Yunanistan'ın Türkiye'ye karşı bu girişimine karşı, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise atışın yapılacağı gün Yunanistan'a gidecek.
Yunan füzesi Türk jetine kilitlenmişti
Yunanistan'ın, Lozan Anlaşmasına göre silahsızlandırılması gereken adalara yerleştirdiği füze savunma sistemlerinin, Türk uçaklarına kilitlendiği haberler basına yansımıştı. Örneğin 2006 yılında Girit Adası'ndaki S-300 bataryalarının, Türk uçaklarına kilitlendiği, Türk Donanması'na ait savaş gemileri de bölgeye hareket etmişti.
Ayrıca 5 Nisan 2012 tarihinde Sakız Adası'nın Güneydoğu'sunda Ege'nun Uluslararası hava sahasına eğitim uçuşu yapan Türk f-16'sına da yerden havaya atılabilen SAM füzesi kilitlenerek tacizde bulunmuştu.
Genelkurmay, Yunan ihlallerini görmemişti
Aydınlık, 30 Eylül'de "Suriye'ye angajman Yunanistan'a kör" başlığıyla duyurduğu haberde Genelkurmay Başkanlığı'nın 11 Temmuz 2013'ten itibaren Yunanistan'ın hava sahası ihlallerini yayınlamadığını duyurmuştu. Bu süre zarfında Yunanistan Genelkurmayı ise Türk uçaklarına yaptıkları önlemeleri duyurmuştu. Yunanistan ayrıca sadece Kasım ayında 17 farklı günde 69 adet Türk savaş uçağını Ege denizi üzerinde önlediklerini duyurmuştu.
Ceyhun Bozkurt

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive