Silahlar Suriye'de kimlere verildi


CHP Hatay Milletvekili Mevlüt Dudu, TÜİK ve BM kayıtlarına giren silahların Suriye'de kimlere gittiğini sordu. Erdoğan'ın yanıtlaması istemiyle verilen soru önergesinde, “TÜİK kayıtlarında bile yer alan bilgilerin, Hükümet tarafından bilinmiyor olması düşünülemez" ifadesi yer aldı.
Silahlar Suriye'de kimlere verildi
ANKARA-Dudu, konuyla ilgili basın açıklamasında Türkiye'nin Suriye'ye resmi olarak silah ambargosu uygulamasına rağmen yapılan silah sevkıyatının, “savaşa sebebiyet verme”, “iç savaşta taraf olma”, “savaşı destekleme” ve “kışkırtma” gibi suçlamalara yol açacağını belirtti. Dudu sözlerine şöyledevam etti:
    “TÜİK kayıtlarında bile yer alan bilgilerin, Hükümet tarafından bilinmiyor olması düşünülemez. Bu demektir ki, Hükümet’in ve Başbakan Erdoğan’ın bilgisi dahilinde Suriye’ye silah ve mühimmat gönderiliyor. Haziran ayından bu yana gönderilen silah miktarının 47 ton olduğu da resmi kayıtlardan belli oluyor.
    “Bir de bu işin resmi olmayan boyutu var. Adana’da yakalanan roketatar başlıkları, sarin gazı ve diğer silah yakalama olayları düşünüldüğünde, resmi kanallarla gönderilen silahların dışında da Suriye’ye yüklü miktarlarda silah ve mühimmat gönderildiği açıkça görülür.
    “En son TÜİK ve BM kayıtlarında yer alan silah sevkiyatı hükümetin suçüstü yakalanmasıdır. Suriye’de meydana gelen insanlık suçlarına Hükümet’in doğrudan karıştığının somut kanıtıdır.”
KİMYASAL SALDIRININ OLDUĞU AY SEVKİYAT ARTTI
Mevlüt Dudu soru önergesinde, Şam kırsalında bulunan Guta'da kimyasal silah saldırısının olduğu ayda Türkiye'den silah sevkıyatının da ciddi biçimde artmasına dikkat çekti. Dudu şunları söyledi:
    "Türkiye resmi anlaşmalara göre, Suriye’ye silah ambargosu uyguluyor olmalıyken, hatta böyle olduğu her fırsatta dile getirilirken; Haziran ayında Türkiye’den Suriye’ye 9303 kodlu silah cinsinden 3.6 ton yollanmış. Temmuzda silah sevkiyatının ağırlığı 4.4 tona çıkıyor. Guta’da yaklaşık 1000 kişinin öldüğü tahmin edilen 21 Ağustos kimyasal silah saldırısının olduğu ay, silah sevkiyatı 10 ton. Herkesin savaş beklediği Eylül ayındaysa Suriye’ye giden silah miktarı 29 tona fırlıyor."
"SEVKİYAT DEVAM EDİYOR MU?
Dudu, bu verilerden hareketle Erdoğan'a şu soruları sordu:
1. 2013 yılı Haziran ayından beri Suriye’ye her ay yapıldığı gözüken silah sevkiyatını yapan, yönlendiren, denetleyen ve takip eden bakanlık, kurum/kuruluş ya da kişiler kimlerdir?
2. Yapılan silah sevkıyatlarıyla ilgili hükümetin bilgisi var mıdır?
3. Silah sevkıyatları neden Haziran ayından itibaren başlamıştır?
4. Bunun öncesinde Suriye hükümeti yada çetelerle ilgili yürütülen politikadan farklı bir politika değişikliği mi olmuştur?
5. Söz konusu silah sevkıyatlarına hükümet olarak bir destek verilmiş midir?
6. Bu sevıiyatlar Suriye’de kimlere ulaştırılmıştır?
7. İlgili sevkıyatların içeriğinde gerçekte bulunan silahların neler olduğuyla ilgili bilgi mevcut mudur?
8. Ekim’de de devam ettiği gözüken silah sevkıyatlarını önlemeyi düşünüyor musunuz?
9. Bu sevkıyatlar halen devam etmekte midir?
10. Bu silah sevkıyatlarında sorumluluğu olanlar hakkında, silah ambargosunu ihlalden suç duyurusunda bulunacak mısınız?
11. TÜİK tarafından ve BM tarafından istatistiklere kaydı geçirilmiş olan silah sevıiyatlarının uluslararası kuruluşlar tarafından “savaşa sebebiyet verme”, “iç savaşta taraf olma”, “savaşı destekleme” ve “kışkırtma” türünden suçlamalara neden olabileceği düşünüldüğünde bu konunun aydınlatılması ve sorumluların hukuk önüne çıkarılması noktasında acilen neler yapmayı planlıyorsunuz?

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive