Obama bize sahip çıkmıyor


Cemaatin yayın organı Zaman gazetesi Washington temsilcisi Ali Aslan, bugünkü yazısında Amerikan yönetimini dershaneler ve Taraf'a yapılan baskılar konusunda sessiz kalmakla eleştirdi. Aslan, "Son olaylar bir kez daha teyit etti ki, herc-ü mercin arttığı şu dünyada kimseden kimseye doğru dürüst fayda yok" diyerek ABD'ye sitem etti.
Bu arada Aslan'ın yazısında geçen ve ABD Dışişleri Sözcüsü'ne sorulan dershane sorusunu hangi gazetecinin sorduğu merak uyandırdı.
İşte Aslan'ın o satırları:
Bu arada, Washington’un Türkiye gibi çıkar ilişkisi kurduğu dost ülkelerin hükümetlerini insan hakları konularında fazla eleştirmekten kaçınma geleneği Obama döneminde iyice pekişti. Hele çok yakın hissetmedikleri toplumsal kesimlerin hak talepleri söz konusu olunca, iyice ketumlaşıyorlar sanki. Mesela Gezi göstericilerinden desteğini esirgemeyen Amerikan yönetimi, teşebbüs ve öğrenim hürriyetine aykırı dershane kapatma kararını şiddete tevessül etmeksizin Twitter üzerinden protesto eden yüz binlerin kaygılarını açıktan paylaşmamayı tercih etti. ABD Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, bu konuda bir Türk gazetecinin sorusunu içişleri muamelesi yaparak geçiştirdi. Gazeteci Mustafa Balbay’ın tahliyesini ‘memnuniyetle’ karşıladıklarını ifade eden Sözcü Psaki, 2004 MGK belgelerini yayınlayan Taraf’a basın özgürlüğü açısından sorunlu şekilde soruşturma açılmasıyla ilgili bir soruyu ise ‘Türk hükümeti’ne yönlendirerek taca attı. Son olaylar bir kez daha teyit etti ki, herc-ü mercin arttığı şu dünyada kimseden kimseye doğru dürüst fayda yok. Uluslararası sistemde hak ve adalet gibi prensipleri ön plana çıkaran liderlik boşluğu var. Tüm iyi niyetine rağmen, Türkiye bu bozuk düzeni değiştiremez. Şimdilik tek yapabileceğimiz, gücümüz elverdiğince sorunların değil hayırlı çözümlerin parçası olmaya çalışmak. Özellikle iç meselelerimizi mümkün mertebe kendi başımıza çözme yetisini kazanmak

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive