'ABD'nin Suriye'ye saldırısı El Kaide'ye yarar'



Suriye, ABD'nin kimyasal kullandığı şüphesiyle topraklarına yönelik herhangi askeri bir saldırı düzenlemesinin ancak "El Kaide ve yandaşlarına yarayacağı" uyarısında bulundu.

ŞAM- Suriye Dışişleri Bakan yardımcısı Faysal Mikdad, BBC'ye verdiği mülakatta kimyasal silahları Suriyeli birliklerin değil, Amerika'nın desteklediği silahlı grupların kullandığını söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry haftasonunda yaptığı açıklamada Şam yakınlarında 21 Ağustos'taki saldırıda sinir gazı sarin kullanıldığına dair delilleri olduğunu açıklamıştı.
ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'ye müdahale yapmaya kararlı olduğunu ama bunun için Kongre'nin onayını talep edeceğini bildirmişti.
Suriye ise her türlü saldırıya hazır olduğunu söylüyor. Amerikan Meclisi üyeleri, gelecek hafta Suriye konusunu görüşmek üzere toplanmaya hazırlanıyor.
Ancak BBC'nin Kuzey Amerika editörü Mark Mardell ABD'de halkı ve siyasetçileri askeri müdahalenin doğru bir karar olduğuna ikna etmeye yönelik girişimlerin çoktan başladığını söylüyor.
Gelecek haftaki oylama öncesi pek çok milletvekili yaz tatiline ara verip sarin gazı kullanıldığına ilişkin istihbarat brifingine katıldı.
Mark Mardell'e göre “Obama saldırıyı askıya alıp Kongre'nin onayını alma seçeneğine giderek başkanlık sürecinin en büyük kumarını oynadı.”
Zira Mardell, "Kongre'nin destek vermemesi halinde Obama'nın Suriye konusunda oylamaya gitme çağrısı yaptığı için kendisini aptal durumuna düşüreceği" yorumunda bulundu.
Beyaz Saray yetkilileri ise Başkan Obama'nın meclis üyelerinin desteğini alacağına inandıklarını söylüyor.
ABD, 21 Ağustos'taki saldırıda 1400'den fazla kişinin öldüğünü iddia ediyor.
Washington, sadece hükümetin bu saldırıyı gerçekleştirme kapasitesine sahip olduğunu belirterek Esad hükümetini suçluyor.
Esad hükümeti ise saldırıyı muhaliflerin provokasyon amacıyla yaptığını kaydediyor.
Obama yönetiminin Kongre üyelerini ikna turu sürüyor
WASHINGTON İKNA TURUNDA
Obama yönetiminin, Kongre üyelerini ikna turu devam ediyor. Pazar gününü bazı Kongre üyelerini telefonla arayarak geçiren  ABD Başkanı Barack Obama'nın, bugün ve yarın da yine Kongre üyeleriyle konuşması bekleniyor. Aynı şekildeABD Başkanı Yardımcısı Joe Biden de Kongre üyeleriyle telefon görüşmelerinde bulunuyor.
Bunun yanında Beyaz Saray ulusal güvenlik ekibi, Washington’a dönen Kongre üyelerinin bir kısmıyla toplandı düzenledi. Hafta içinde de Kongre üyeleriyle içeriği gizli toplantılar yapılması öngörülüyor.
Ayrıca Senato Dış İlişkiler Komitesi ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin bu hafta içinde toplantı yapması planlanıyor.
KONGRE’DEN FARKLI SESLER YÜKSELİYOR
Obama’nın askeri güç kullanma kararını Kongre’ye götürme kararının ardından, Temsilciler Meclisi ve Senato üyelerinden farklı sesler geliyor.
Bazı savaş karşıtı Demokrat üyeler, Obama'nın talebini "çok geniş" bulup, her türlü müdahaleye karşı çıkarken, Suriye’ye müdahale yanlısı bir kısım Cumhuriyetçi üyeler ise ABD Başkanı'nın "sınırlı kapsam ve süreye sahip" askeri güç kullanımını "yetersiz" bularak desteklemek istemiyor.
Diğer birçok Kongre üyesi de Irak savaşının da deneyimiyle Obama yönetiminden kimyasal silah kullanımıyla ilgili daha fazla detay ve ABD'nin askeri güç kullanımının nasıl olacağı noktasında da ayrıntılı bilgi istiyor.
Bunun yanı sıra bazı Kongre üyeleri, Obama yönetiminin, askeri eylemin çok sınırlı olacağı ve Amerikan askerinin Suriye'ye ayak basmayacağını belirtmesine rağmen, yetki izni tasarısında bunların belirtilmemesinden rahatsız ve bunların mutlaka tasarıya eklenmesini istiyor.
Kongre’deki toplantıdan çıkan Temsilciler Meclisi Üyesi Bennie Thompson, yönetimin daha fazla bulgular göstermesine ihtiyaçları olduğunu söylerken, Janice Hahn ise doğrudan kendilerine saldırmayan bir ülkeye karşı savaşa yönelik endişeleri olduğunu dile getiriyor.
Senator John McCain ve Lindsey Graham, "çok sınırlı" bir askeri eylemi desteklemeyebileceklerini belirtirken, Senator Rand Paul, Suriye’deki iç savaşa müdahil olmamak gerektiği görüşünde… Chris Murphy ise ABD’nin eyleminin Suriye halkına yarar sağlayıp sağlamayacağını sorgulayanlardan.
KİLİT YER: TEMSİLCİLER MECLİSİ
Obama’nın Demokrat çoğunluklu Senato’dan destek alması kısmen daha rahat görünürken, asıl Temsilciler Meclisi’nin takınacağı tutum merak konusu.
Burada Obama yönetiminin Meclise sunmaya çalıştığı savını ise bunun iç politika malzemesinden çok ABD’nin kredibilitesiyle alakalı olduğu. Bazı Cumhuriyetçilerin de bu görüşe şimdiden katıldığı gözleniyor. Örneğin Cumhuriyetçi Milletvekili Mike Rogers, bu konunun Demokrat-Cumhuriyetçi veya Obama-Cumhuriyetçi çatışmasından farklı olduğuna ve dünya genelini ilgilendirdiğine dikkati çekiyor.
Bunun yanında Obama yönetiminin diğer bir vurgusu ise bunun sadece Suriye değil, İran ve Kuzey Kore’ye de mesaj olacağı ve İsrail’in güvenliğine destek sağlayacağı yönünde ki Kongre’nin İran ve İsrail konularındaki hassasiyeti göz önüne alındığında, yönetim için güçlü argüman olacak gibi görünüyor.
Ancak Obama yönetiminin ikna çabalarının sonuç verip vermeyeceği, hafta boyunca sürecek istişarelerin ardından 9 Eylül’de Kongre’nin açılmasıyla belli olacak.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive