Alman Meclisi’nde 11 Türk

Merkel’in üçüncü dönemi

Alman Meclisi’nde 11 Türk

Almanya’da seçim sonuçları dün sabah erken saatlerde açıklandı. Resmi olmayan sonuçlara göre Hristiyan Birlik Partisi (CDU) yüzde 41,5 oy oranıyla birinci olurken, Sosyal Demokrat Parti (SPD) oyunu yaklaşık 3 puan artırarak yüzde 25,7 ile ikinci sırayı aldı. Suriye’de savaşa karşı tutumuyla seçimler öncesi dikkatleri üzerine toplayan Sol Parti yüzde 8,6 ile üçüncü parti olurken, Yeşiller de yüzde 8,4 oy oanıyla dördüncü oldu. Önceki dönem hükümetin küçük ortağı olan Liberal Demokrat Parti (FDP) ise yüzde 4,8 oranında oy alarak baraj altında kaldı. Bu sonuçlara göre Merkel üst üste üçüncü dönem iktidara gelse de, küçük bir farkla tek başına hükümet kurma şansını kaçırdı. Merkel’in partisi CDU’nun SPD ya da Yeşiller ile koalisyon yapması beklenirken, CDU-SPD koalisyonu olması halinde Sol Parti Meclis’te anamuhalefet partisi olacak.
Angela Merkel, seçim sonrası yaptığı ilk değerlendirmede sonuçları “süper “ olarak değerlendirirken, CDU’nun nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin soruya da “Bunları tartışmak için daha erken” dedi.

SPD Lideri Sigmar Gabriel de, istedikleri sonuca ulaşamadıkların ı belirterek, kısmen hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.
FDP lideri istifa etti

Geçen seçimlere göre 10 puan kaybederek meclis dışında kalan liberal demokrat parti FDP’nin birinci sıra adayı Rainer Brüderle de, sonuçları “çok başarısız” olarak değerlendirdi. FDP lideri Philipp Rösler de dün istifasını sunduğunu açıkladı.


‘Ben bile inanmazdım’
Suriye’ye yapılması düşünülen askeri müdahaleye karşı çıkışıyla seçimler öncesi dikkatleri üzerine toplayan Sol Parti üçüncü parti olurken, partinin başbakan adayı Gregor Gysi sonuçları şöyle değerlendirdi: “1990’da mecliste üçüncü büyük parti olacağımızı kim söyleyebilirdi? Bana söyleselerdi ben bile inanmazdım.”


Meclis’te 11 Türk
Seçim sonuçlarına göre Federal Meclis’teki Türk vekil sayısı da yükseldi. Geçen dönem mecliste 5 Türk kökenli milletvekili bulunurken, bu sayı bu dönem 11’e yükseldi. Hristiyan Demokratlar Birliği’inden meclise giren Cemile Yusuf bu partiden meclise giren ilk Türk ve müslüman vekil olurken, meclise Sosyal Demokratlardan 5 Türk kökenli vekil seçildi. SPd Genel Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz ikinci kez seçilirken, Metin Hakverdi, Gülistan Yüksel, Cansel Kızıltepe ve Mahmut Özdemir de meclise girme başarısı gösterdi. Yeşiller adına Cem Özdemir, Ekin Deligöz ve Özcan Mutlu meclise girerken, Sol Parti’den de Sevim Dağdelen ve Azize Tank yeni dönemde mecliste yer alacak isimler oldular. 
 
 

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive