Topu kongreye attı



Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barrak Obama, Suriye'ye "askeri müdahele" konusunda topu kongreye attı. Yeterli kamuoyu desteği bulamayan Obama, olası müdahalenin de "sınırlı" olacağının altını çizdi. Amerikan kongresi 9 Eylü'de toplanacak. Öte yandan İngiltere Başbakanı David Cameron, ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye ile ilgili pozisyonu desteklediğini bildirdi. Suriye'ye müdahale önerisi İngiliz parlementosunda reddedilmişti.

Amerikan Başkanı Obama Suriye gündemiyle ilgili beklenen açıklamasını yaptı. Obama'nın açıklamaları müdahale yanlılarının beklentilerini tam olarak karşılamadı. Suriye'ye saldırma konusunda yeterli kamuoyu desteği bulamayan Amerika Başkanı, "askeri müdahale" gündeminde topu kongreye attı.
Güç kullanımı için Amerikan halkının Kongre’deki temsilcilerinden yetkilendirme isteyeceğim. Geçtiğimiz günlerde seslerini duyurmak isteyen Kongre üyelerinin olduğunu duyduk. Ben de bu konuda kesinlikle aynı fikirdeyim. Bu sabah Kongre’nin dört lideriyle de görüştüm ve onlar da Kongre’nin tatilden döner dönmez bu konuyu görüşeceklerini ve oylamaya sunacakları kararı aldıklarını belirttiler.
Amerikan Başkanı Suriye'ye yönelik olası bir müdahalenin "sınırlı" olacağının altını çizdi. Obama'nın müdahaleye ilişki sözleri, Türkiye Başbakanı Erdoğan'ın beklentileriyle önemli noktalarda örtüşmedi. Erdoğan, "Esad gidene kadar müdahale" tezini savunurken Obama, "sınırlı kapsam ve süreli" bir seçenekten bahsetti.
ABD'nin Suriye'de rejim hedeflerine yönelik askeri eylemde bulunması gerektiğine karar verdim. Bu, ucu açık bir müdahale olmayacak, Amerikan askeri karaya ayak basmayacak. Aksine, sınırlı kapsam ve süreye sahip olacak.
Askeri müdahalenin şiddeti konusunda düşük tonda açıklamalar yapan Amerikan Başkanı, yeterli kamuoyu desteği olmadığına işaret eden sözler sarfetti.
Birçok kişi Kongre onayı olmadan karar almam konusunda tavsiyede bulundu. Yakın müttefikimiz İngiltere’nin Parlamentosu benzer amaçla, hatta Başbakanlarının istemesine rağmen bunu geçiremedi. Ben herhangi özel bir kongre onayı olmadan askeri saldırı kararı verme yetkisine sahibim. Ancak Kongre onayı alarak bunu yaparsak ülkemiz daha güçlü olur ve saldırı daha etkili olur.
Amerikan Başkanı Obama'nın bu açıklamalarına İngiltere Başbakanı David Cameron'dan da destek geldi. Cameron Twitter hesabından; "Barack Obama'nın Suriye ile ilgili pozisyonunu anlıyorum ve destekliyorum" diye yazdı. Suriye müdahelenin önünü açan önerge, İngiliz parlementosunun alt kanadı olan Avam kamarasına sunulmuştu. Önerge 272'ye karşı 285 oyla reddedilmişti.
Gelinen noktada Amerika Başkanı Barack Obama, Suriye rejimine karşı askeri güç kullanma talebini, resmi olarak Kongre liderlerine gönderdi. Kongre tatil dönüşü olan 9 Eylül tarihinde toplanacak. Suriye'ye sınırlı müdahale seçeneği bu tarihten sonra netlik kazanacak.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive