İran’ın nükleer sorununda yeni dönem



Ruhani ve Obama’nın karşılıklı mesajları, nükleer çalışmalar konusunda yaşanan ve Tahran’ın ağır yaptrırımlarla karşılaşmasına neden olan krizin aşılmasında yeni bir döneme girildiğini gösteriyor.

İran’ın nükleer çalışmalarından kaynaklanan ve Tahran’a karşı ağır yaptırımlara neden olan sorunun, aşırıcılıktan uzak duracağını söyleyen Hasan Ruhani hükümetince verilen ılımlı mesajlar ve karşılığında Washington yönetimince yapılan açıklamalarla çözüleceğine dair olumlu bir hava oluştu.
İran’ın Yeni Cumhurbaşkanı, seçildiği günden itibaren Batı’nın endişelerini gidermek için ülkesinin nükleer çalışmalarında şeffaf davranmayı ön planda tutacağını açıkladı. İran basınında çıkan iddialara göre, gelecek hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Toplantısı’na katılmak üzere ABD’ye gidecek olan Ruhani, ülkesinin nükleer sorununu çözmek için önemli adımlar atacak. ABD basını ise bu ziyarette Ruhani’nin ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceğini iddia ediyor. İddialar doğrulanırsa bu, iki ülke liderleri arasında, 36 yıl sonra yapılacak ilk doğrudan temas olacak. Görüşmede Suriye krizinin çözümü için de görüşmeler yapılacağı belirtiliyor.
Ruhani’den önce dün ABD’ye giden Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in, bu konuda, Avrupalı muhatabı Catherine Ashton ile bir araya geleceği kaydedildi. İran Atom Enerji Kurumu Başkanı ve Eski Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ise dün basına verdiği demeçte, bu yıl içinde nükleer sorunun halledilmesi yönünde somut gelişmelerin yaşanacağını kaydetti.
Hamaney’den Ruhani’ye yetki
İran’ın nükleer ve diğer temel dış politikalarını belirleyen yetkili ülke lideri, Ayetullah Ali Hamaney olarak biliniyor. Hamaney, önceki gün yaptığı konuşmada, “diplomaside kahramanca yumuşamaya inandığını” ifade etti. İran basında çıkan değerlendirmelerde, Hamaney bu ifadeyle, Batı’yla yapılacak pazarlık konusunda bazı tavizlerin verilmesi için Ruhani’nin elini açık bıraktı. Daha önce Hamaney, ABD ile müzakereler konusunda şüpheci açıklamalar yapmıştı.
Tahran’a karşı onlarca ekonomik yaptırım uygulayan Beyaz Saray yönetimi de İran’daki yönetim değişikliği ve yönetimden yapılan çağrılara olumlu yaklaşıyor. ABD Başkanı Barack Obama, bir İspanyol televizyonuna verdiği demeçte, diplomasi için Ruhani hükümeti ile fırsat sağlandığını kaydederek, “Ruhani’nin Batı ve ABD ile açık diyalogdan yana olduğuna dair belirtiler var” dedi ve bunu olumlu karşıladığını bildirdi. Obama ve Ruhani arasında bazı yazışmaların yapıldığı da daha önce gündeme gelmişti.
Ruhani, nükleer faaliyetler konusunda şeffaf olacağını söylese de, ülkesinin barışçıl nükleer faaliyetlerinden taviz vermeyeceğini de belirtmişti. Geçtiğimiz hafta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Ruhani, bu konuda yardım istemiş, Moskova’dan “İran’ın, her ülke gibi, barışçıl amaçla nükleer faaliyetler yürütmeye hakkı var” açıklaması gelmişti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive