Kısaca diyor ki "Siz bir Türkiye'ye gidin arkadaşlar gerekeni yapar"



Odatv’nin “Fethullah Gülen Protestosundan Kimsenin Görmediği Ayrıntılar” başlıklı haberine Fethullah Gülen’den yanıt geldi.

Neden geldi anlamadık?
Şöyle söyleyelim, ABD’de yaşayan Türkler ve ABD vatandaşları 31 Ağustos’ta Pensilvanya’da, Gülen’in evinin önünde Fethullah Gülen’i protesto etti.
ABD’de gelişmeleri takip eden Odatv yöneticileri Barış Pehlivan ve Barış Terkoğlu sadece protestoda neler olduğunu Türkiye’deki okuyuculara aktardı.
Yani protestoda kim ne dedi, hangi pankartlar taşındı, hangi sloganlar atıldı bunları fotoğraflarıyla okuyucuya sundu.
Biz buna gazetecilik diyoruz.
Anlaşılan son dönem polisten sızan belgelerle sürekli belden aşağı yayınlar yapan cemaat, gazetecilik denilince başka bir şey anlıyormuş.
Evet, o protestodan hoşlanmayabilirsiniz, rahatsız olmuş olabilirsiniz. Engellemek için her şeyi yapmış da olabilirsiniz.
Ancak Fethullah Gülen’i evinin önünde protesto edenleri haber yapmanın gazetecilik olduğu gerçeğini değiştiremezsiniz.
Neyse...
İşin aslı şu ki Gülen’in ABD yasalarına uygun bir şekilde yaşadığı yerden birkaç metre ötede yapılan protestoya ABD’de yapabileceği bir şey yok. Yoksa eylemi yapanlara, konuşmalara herhalde dava açardı. Henüz ABD'de savcılar, polisler ya da yargıçlar cemaatten değil. İstedikleri kişiyi içeri attıramıyorlar. Yoksa Gülen'in protestodaki konuşmalardan rahatsızsa hemen ABD'de hukuki işlem başlatması gerekmez mi?
Gülen bunu yapamazken orada konuşulanların haberleştirilmesine Türkiye’de dava açması aslında durumu özetliyor. Malum konu Türk yargısı ve davacı Gülen olunca biz gazeteciler deplasmanda oluyoruz. Gülen de verdiği yanıtta o eyleme ABD’de veremediği tepkiyi Türkiye’de vereceğini söyleyerek aba altından sopa gösteriyor.
Odatv olarak bizim bir ilkemiz var. Bize karşı da olsa cevap hakkına saygılıyız. Gülen’in aşağıdaki açıklamasını bir mahkeme kararı olmamasına, hiçbir yasal zorunluluk taşımamasına rağmen sadece bu nedenle yayınlıyoruz.
Gülen’e ve yayınlarına da böyle bir ahlakı ve namusu tavsiye ediyoruz.
Türkiye’de son dönem iftiralarla saldırdıkları insanlara Odatv’nin yaptığı gibi kendi yayınlarında hiçbir mahkeme kararı olmadan yanıt hakkı vermeliler.
Böylece belki günahlarını biraz da olsa hafifletirler.
GÜLEN'İN YANITI
İşte Fethullah Gülen’in Odatv’ye yanıtı:  
"Odatv adlı internet sitesinde http://www.odatv.com/n.php?n=fethullah-gulen-protestosundan-kimsenin-gormedigi-ayrintilar-0109131200 linkinde yer alan ‘Fethullah Gülen protestosundan kimsenin görmediği ayrıntılar’başlıklı yazıda yer alan iddialar gerçeği yansıtmayıp, birkaç kişinin paranoyaları ile oluşturdukları iddiaların ileri sürülmesi müvekkilin kişilik haklarına zarar vermek kastından başka bir amaç taşımamaktadır.
Yazıda yer verilen iddialar kendi içerisinde tutarsız, mesnetsiz ve haksızdır. Müvekkilimin hem CIA tarafından desteklendiği iddia edilmekte hem de Amerika’da karanlık yapılanma içerisinde olunduğu iddia edilmektedir. Müvekkilim ne CIA tarafından desteklenmekte ne de Amerika’da karanlık bir yapılanma içerisinde değildir. Bu iddia ve insaf sahibi düşmanın dahi söyleyemeyeceği uyuşturucu ticareti yapıldığı iddiası akıl, insaf ve izanla izah edilebilecek iddia değildir. Bu iddiaları ortaya atanların ispatlamaması ve ispatlanması mümkün olmayan bu iddianın dile getirilmesi hukuken ve ahlaken kabul edilemez.
Türkiye için müvekkilimin yaşadığı yerde protesto etmeyi bir iş olarak kabul edenlerin müvekkilimin Türkiye’ye bir faydası yok açıklamasında bulunması kabul edilemez. Dünya’nın 140 ülkesinde eğitim faaliyetlerinin yapılmasına öncülük eden, barış ve hoşgörü konusunda gayretlerinden dolayı takdir toplayan müvekkilime böyle bir ithamda bulunmak, yapılan değerlendirmelerin ne derece sağlıklı olduğunu göstermektedir.
Bir kaç kişinin objektif olmayan ve mesnetsiz iddialarının hükümmüş gibi sunulması doğru değildir. Paranoya eseri olduğu anlaşılan değerlendirmelerin habercilik olarak kabul edilemeyeceği muhakkaktır. Mesnetsiz ve iftira niteliğindeki açıklamalar Hukuk Mevzuatı açısından suç oluşturmaktadır.
Müvekkilim ile ilgili olarak gerçek dışı ve hukuka aykırı iddiaların haber yapılması kabul edilemez. Ne hukuk anlayışı ne de basın ilkeleri bu şekilde bir habercilik yaklaşımını kabul etmez. Basın özgürlüğü olduğu muhakkak, ancak bu özgürlüğün yanı sıra, ifade edilen olayların doğruluğunu araştırma ödevinin olduğu da tartışmasız bir gerçektir. Büyük bir camiaya iftira niteliğinde olan bir haberin, üçüncü kişilere ağır bir zarar verebilecek nitelikte olması nedeniyle doğruluğunun denetlemesi ödevi daha sert ölçülere bağlanmaktadır. Oysa, tarafınızdan yapılan söz konusu haberde yer alan iftira niteliğindeki iddia ile müvekkil haksız olarak suçlanmıştır.
Sorumlularla ilgili olarak gerekli hukuksal süreç başlatılacak olmakla beraber, gerçek dışı iddianın yer aldığı haberin internet sitenizde yayınlanması suretiyle hukuka aykırı davranılmış olduğundan, 5651 sayılı ‘internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında Kanun’un 9. maddesi gereğince; müvekkilimin kişilik haklarının ihlali ile birlikte müvekkilimin şahsında kendisini seven insanların açıkça suçlanması nedeniyle hazırlanılan cevap ve açıklama metninin internet sitenizde yayınlanmasını talep ediyoruz. Saygılarımla.
Fetullah Gülen
Vekili
Av. Nurullah Albayrak"

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive