Rusya Akdeniz’de gücünü artırıyor



Suriye’ye saldırı ihtimali nedeniyle Akdeniz’e yığınak yapan Rusya, burada kalıcı bir güç oluşturmayı hedefliyor. Dün bir Rus savaş gemisi İstanbul Boğazı’ndan geçti.

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından Akdeniz’deki güçlü filosunun görevine de son veren Rusya, yeniden Akdeniz’de büyük bir donanma gücü oluşturmaya hazırlanıyor. Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Viktor Çirkov dün, Rusya’nın halihazırda Akdeniz’de 7 gemisinin olduğunu, bunlara ikisi Karadeniz Donanması, biri de Baltık Denizi Donanması’ndan üç geminin daha katılacağını açıkladı. Çirkov, “Rusya’nın amacı sınırlarında ulusal güvenliği açısından en ufak bir tehdidi önlemek. Tansiyonun yüksek olduğu bölgelerde ya da başka yerlerde bulunan tüm deniz gücünün görevi bu” dedi. Rus komutan Akdeniz’de askeri varlığın artırılması ile ilgili de “Deniz Kuvvetleri kendisine verilmiş olan görevleri eksiksiz olarak yerine getirebilecek seviyeye ulaşıncaya kadar Akdeniz’de askeri varlığını artırmaya devam edecek” diye konuştu.
Suriye krizi teşvik etti
Rusya, Suriye’de yaşanan savaş nedeniyle geçtiğimiz Aralık ayında Akdeniz’de kalıcı bir deniz gücü oluşturma kararı almıştı. Akdeniz’de görev yapan gemiler, hâlâ Karadeniz Donanması’na bağlılar ancak Mayıs ayından bu yana emirlerini oluşturulan özel bir komutanlıktan alıyorlar.
Güney Kıbrıs’ta üs arayışı
Daha önce Suriye’nin Tartus kentinde Sovyetler Birliği’nden kalma donanma üssünü kullanan Rus donanması için şimdi Güney Kıbrıs’ta bir üs arayışına gidildi. Haziran ayında Güney Kıbrıs, Rus gemilerinin, limanlarını kullanmasına izin vermişti. Rusya’nın Akdeniz’e gönderdiği gemiler arasında “uçak gemisi katili” olarak anılan Moskova Kruvazörü ve istihbarat gemisi Priazovye de bulunuyor. Ayrıca filoda çıkarma gemileri de yer alıyor. Rusya’nın Tartus’taki üssü, İsrail ile Lübnan ve Suriye arasında tartışma yaratan zengin doğalgaz yataklarının hemen kuzeyinde bulunuyor. Böylelikle Moskova yönetimi, bu büyük rezervin paylaşımında koz sahibi olmayı hedefliyor.
Son yıllarda deniz gücünde önemli bir gelişim sağladıklarını ifade eden Rus komutan Çirkov, “Şu an açık denizlerde 80’in üzerinde savaş gemisi aynı anda görev yapıyor” dedi. Suriye’nin muhaliflere karşı kimyasal silah kullandığını iddia eden ABD de bölgeye savaş gemileri göndermişti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive