ABD Hükümeti kepenk kapattı



ABD Kongresi'nin iki kanadının hükümete geçici harcama yetkisi veren yasa üzerinde anlaşamamasının ardından federal hükümetin faaliyetleri kısmen durduruldu. ABD'den yayın yapan Amerika'nın Sesi Radyosu'nun internet sitesindeki haberinde bildirdiğine göre, Demokrat Parti'nin kontrolündeki Senato ve Cumhuriyetçi Parti'nin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin geçici bütçe üzerinde 30 Eylül gecesine kadar anlaşması gerekiyordu.


Temsilciler Meclisi Pazartesi günkü oturumunda geçici bütçe tasarısını üç kez, 'Obamacare' adıyla da bilinen Sağlık Reformu'nun yürürlüğe girmesini geciktirecek şekilde onayladı. Senato ise, bu tasarıları bu haliyle geri çevirdi. Sağlık Reformu'nun çıkarılmasına ABD Başkanı Barack Obama öncülük etmişti.
Temsilciler Meclisi ve Senato, gecenin geç saatlerine kadar çalışmasına rağmen Sağlık Reformu'nu geçici bütçenin dışında tutma konusunda anlaşamadı. Bugün yürürlüğe girmesi öngörülen reform, sağlık sigortası almaya gücü yetmeyen on milyonlarca ABD'li için devlet tarafından desteklenmiş sağlık sigortası seçenekleri sunuyor.
Sağlık Reformu'nun uygulamaya geçiş tarihini ertelemek isteyen Cumhuriyetçiler, yasa nedeniyle ortaya çıkabilecek kamu harcamalarına kaynak ayırmaya karşı. Demokratlar ise, sağlık reformunun yasalaştığına dikkati çekiyor ve yoksullara ucuz ve devlet tarafından sübvanse edilen sağlık sigortası alma şansı tanıdığı için destek veriyor.
Cumhuriyetçiler reform paketinin karmaşık olduğunu ve yürürlüğe girebilecek durumda olmadığını söyleyerek özellikle küçük işletmeler üzerinde ek bir yük getireceği ve yeni vergilere yol açacağı gerekçesiyle yasanın ekonomiyi de olumsuz yönde etkileyeceği görüşünü savunuyor.
Kongre'nin geçici bütçe üzerinde zamanında anlaşamaması, 1 Ekim tarihinden itibaren harcama yetkisi kalmayan federal hükümetin faaliyetlerinin tamamen olmasa da kısmen durması anlamına geliyor. Kapanma yürürlükte olduğu sürece Amerikan devleti, acil olmayan tüm personelini zorunlu olarak ücretsiz izne çıkaracak.
Ordu görevine devam edecek
Obama, kapanma yürürlüğe girdikten sonra ülke dışında görev yapan Amerikan askerlerine hitaben özel bir konuşma yaptı ve askerlerin her koşulda görevini sürdüreceğini açıkladı. Obama Kongre'nin sorumluluğunu yerine getirmediğini de söyledi.
Obama, ayrıca akşam saatlerinde yaptığı açıklamasında federal hükümetin kapanmasına izin vermenin 'sorumsuzluğun zirvesi' olduğunu, ülkenin zaten toparlanmaya çalışan ekonomisinin çarklarına çomak sokmak anlamına geldiğini söyledi.
Obama, çıkarılmasında öncülük ettiği Sağlık Reformu'na ödenek vermek istemeyen Cumhuriyetçi Partilileri, partinin aşırı sağcı kesimini tatmin etmeye çalışmak ve kaybettikleri 2012 Başkanlık Seçimi'nin rövanşını almaya çalışmakla suçladı.ABD Başkanı, tüm ülkenin federal hükümetin kapatılmasının etkilerini hissedeceğini, kamu görevlilerinin maaşlarının ödenmeyeceğini ve Amerikan vatandaşlarının hayati olabilecek bazı kamu hizmetlerinden mahrum kalacağını hatırlattı.
Zorunlu ücretsiz izine çıkarılacak memur sayısıysa 800 bini buluyor. Devlet kapanırsa, müze ve parklar kapalı kalacak, vergi ve pasaport daireleri dahil birçok kamu kurumu Amerikalılara hizmet veremeyecek. Amerikan hükümeti en son 1995 yılında, Demokrat Partili başkan Bill Clinton'ın birinci döneminde, yine Cumhuriyetçi Parti'nin denetimindeki Kongre'yle yaşanan anlaşmazlık sonucu 28 günlüğüne kapanmıştı.
Amerikan halkı Kongre'yi suçluyor
CNN ve ORC Şirketi tarafından yapılan ve dün açıklanan araştırmaya göre, bütçe tartışmaları nedeniyle ABD halkının Amerikan Kongresi'ne güveni en alt düzeyde. Ankete cevap veren vatandaşların sadece yüzde 10'u ABD Kongresi'nin faaliyetini onayladığını ifade etti. Sorulara yanıt veren yüzde 69'luk kesim, Cumhuriyetçi senatör ve milletvekillerinin "şımarık çocuklar" gibi hareket ettikleri görüşünü belirtti. Bütçenin kabul edilmemesi yüzünden bazı devlet kurumlarının kapatılmasından dolayı Cumhuriyetçileri suçlayanların oranı yüzde 46 olurken, Başkan Barack Obama'yı suçlayanların sayısı yüzde 36 oldu. İki tarafı da suçlayanların oranı ise yüzde 13. Araştırmaya katılanların yüzde 60'ı bütçenin kabul edilmesinin sağlık reformlarının gözden geçirilmesinden çok daha önemli olduğunu belirtti.
Muhalif Cumhuriyetçiler tarafından tamamen iptal edilmesi veya ciddi ölçüde değişikliğe uğraması istenen sağlık reformları yüzünden, Temsilciler Meclisini kontrol eden Cumhuriyetçiler ve Senato'da çoğunluğu elinde bulunduran Demokratlar arasında bütçe konusunda uzlaşma sağlanabilmiş değil.


,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive