Tahrir'de umut İsrail'de endişe

ABD'nin askeri yardımı azaltmasından sonra Kahire'de yoğun tartışmalar yaşanıyor
6 Nisan Gençlik Hareketi'ne göre kesinti bir "fırsat", Mısır hükümeti temkinli bir yaklaşım sergiliyor, İsrail'den ise endişeli mesajlar geliyor


6Nisan Gençlik Hareketi kurucularında Ahmet Mahir Cuma günü açıklamalarda bulundu. Mahir, "Mısırlılar ABD yardımı kesildiği için mutlu olmalı ve ordunun bütçesini sağlamak için başka kaynaklar aramaya başlamalı" dedi. Mahir'e göre yardımın tümünden vazgeçmek de düşünülmeye değer bir fikir.
6 Nisan gençliği: Bağımsızlık için fırsattır
Mahir, kesinti yüzünden endişe duyan kesimleri de eleştirdi. Gençlik önderi, "ordumuz ABD kaynakları ve desteği peşinden koştuğu sürece nasıl milli bağımsızlık için sokaklara dökülebiliriz" dedi.
Ülkenin önde gelen işadamlarından Necip Saviris de gönderdiği bir twitter mesajında kesintiyi "küstahlık" olarak nitelendirdi. Saviris, "Mısırlıların onurunu küçümsemek büyük hata olur" ifadesini kullandı.
Kabine: hayretle karşıladık
Hükümet kabinesinin Perşembe günü yaptığı toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada ise, yardımın kesilmesinin "hayretle karşılandığı" belirtildi. Açıklamada Mısır'ın "terörizmle mücadelede kritik günler yaşadığı" vurgulandı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Badr Abdellati "karar yanlıştır, Mısır ABD baskısına boyun eğmeyecek, demokrasiye kendi hazırladığı yol haritasıyla devam edecektir" demişti.
El Ahram gazetesine konuşan, adının açıklanmasını istemeyen bir askeri kaynak ise, kararın sürpriz olmadığını, hatta beklendiğini belirtti. El Ahram gazetesine açıklamalarda bulunan Askeri Araştırmalar Merkezi yönetecisi Ala Ez El Din, Mısır'ın devrim çerçevesinde ABD'den aslında çok daha sert tepkiler gelmesine bile hazır olduğunu söyledi. El Din, kesintinin etkisinin "kısıtlı olacağını, ABD'li başka kaynakların halen kullanıma açık" olduğunu ekledi.
İsrail: Umarız ilişkilerimizi etkilemez
İsrail radyosuna konuşan İsrail Sivil Savunma Bakanı Gilad Erdan, kesintinin Mısır-İsrail ilişkilerini etkilememesini umduklarını belirtti. Erdan, "bu tür kararların Mısır'da nasıl algılandığına dair, Mısır-İsrail ilişkilerine etkileri açısından ciddi endişelerimiz olduğunu doğrulayabilirim" dedi.
Egypt İndenpendent gazetesinin verdiği habere göre adının açıklanmasını istemeyen üst düzey İsrailli bir bürokrat, "yardımın kesilmesiyle Mısır halkının hükümetine, Camp David anlaşmasını yırtıp atması yönünde baskı uygulamasından çekiniyoruz" dedi.
Camp David tartışmaları
Mısır'la İsrail arasında barışın imzalandığı Camp David anlaşması Kahire'de tartışmaların parçası oluyor. Mısır Dısişleri Bakanlığı sözcüsü Abdellati, Camp David anlaşmasının misilleme olarak iptal edilmesinin söz konusu olmadığını belirtti. Hükümete destek veren selefi Nur Partisi sözcüleri ise, anlaşmanın anayasa hükmünden çıkartılıp normal bir yasa statüsüne dönüştürülmesini önerdi.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/26232-tahrirde-umut-srailde-endise.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive