Mısırlı yöneticilerden sert mesaj



CHP'nin Mısır raporu: AKP'nin bizi etkileme yeteneği yok


CHP Heyeti'nin Mısır ziyaretinin raporuna Aydınlık ulaştı. Mısır'ın devlet yetkilileri ve önde gelen isimleri, Türkiye-Mısır ilişkilerinin kopma noktasına gelmesinden Türk Hükümeti'ni sorumlu tuttu
CHP Heyeti'nin Eylül ayında gerçekleştirdiği Mısır ziyaretinin raporuna Aydınlık ulaştı. Mısır'ın önde gelen isimleri, Türkiye-Mısır ilişkilerinin kopma noktasına gelmesinden Türk Hükümeti'ni sorumlu tuttu. Raporda, Mısırlı aydınların "AKP'nin Müslüman Kardeşler'i bu denli aşırı sahiplenmelerini içişlerimize müdahale olarak görüyoruz" ifadelerine yer verildi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu ve İstanbul Milletvekili Osman Korutürk'ün 9-12 Eylül 2013 tarihinde gerçekleştirdikleri Mısır ziyaretine ilişkin hazırladıkları rapor ortaya çıktı. Ziyarette Mısır Dışişleri Bakanı, Sanayi ve Ticaret Bakanı, Müslüman Kardeşler ve Adalet Partisi'nin de bulunduğu siyasi parti temsilcileri, El-Ezher Üniversitesi Rektörü, Dış İlişkiler Konseyi, Mısırlı işadamları ile Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi'yle çeşitli temaslarda bulunuldu.
'Türkiye'yle iyi ilişkiler istiyoruz'
CHP heyetinin raporuna göre bu görüşmelerde Türkiye ve Mısır ilişkilerinin durumu ve Suriye'de yaşanan olaylar konuşuldu. Raporda, milletvekillerinin temasları şu şekilde özetlendi: "Türkiye'yle ilişkiler hem ikili planda, hem bölgesel planda Mısır için önemlidir. Türkiye'yle iyi ve güçlü ilişkiler istiyoruz. İlişkilerimizin mevcut durumu olumsuz ve kaygı vericidir. İlişkilerin kopma noktasına gelmesinden Türk Hükümeti sorumludur. Biz ilişkilerin daha fazla geriye gitmesini istemiyoruz. AKP'nin Müslüman Kardeşler'e yakınlık duymasını anlıyoruz; ancak Müslüman Kardeşler'i bu denli aşırı sahiplenmelerini içişlerimize müdahale olarak görüyoruz. Türk Hükümeti'nin Mısır'daki gelişmeleri etkileme hakkı da yoktur, yeteneği de yoktur. Türk Hükümeti'nin Mısır aleyhinde tedbirler alması için AB nezdinde lobi faaliyetinde bulunması kabul edilebilecek bir davranış değildir."
Mısırlılar Türkiye'yi boykot ediyor
"Mısır kamuoyunun Türk Hükümeti'ne yönelik rahatsızlık ve öfkesi Mısır Hükümeti ve iş dünyası üzerinde ağır bir baskıya dönüşmektedir" denilen raporda "Mısır halkı Türkiye'yle ilişkilerin kesilmesini, Türk Büyükelçisi'nin sınırdışı edilmesini, Türk mallarının boykot edilmesini, Port Said limanının Türk gemilerine kapatılmasını ve Türk firmalarının faaliyetlerine son verilmesini talep etmektedir" ifadelerine yer verildi.
Raporun devamında şu açıklama yapıldı: "Mısır'ın dış politikası ideolojik bir nitelik taşımamaktadır. Biz yalnız değiliz; herkesle, ABD'yle de, Rusya'yla da konuşuyoruz. Mısır'ı demokratik bir rejime götürmek için belirlediğimiz takvim işlemektedir. Anayasa değişiklikleri, Genel ve Başkanlık seçimleri yapılacaktır. Öngörülen süre yaklaşık 9 aydır. Katılımcı, sosyal adalete öncelik veren bir rejim oluşturmak istiyoruz

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive