Beşar Esad: Teröristlerle görüşmeyiz



Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, hükümetinin silahı bırakmayan muhalefetle Cenevre2 çerçevesinde müzakere yapmak niyetinde olmadığını açıkladı.


Esad, İtalyan televizyonu RaiNews24'e demeç verdi. "Görevimi bırakmak Suriye'deki durumu iyileştirecek olsaydı, bir an bile tereddüt etmezdim" diyen Esad, Suriye halkının çoğunluğu istemedikçe kriz zamanlarında ülkesini terk etmeyeceğini söyledi. Esad, "Fırtınanın ortasında görevini bırakıp ülkeni terk etmezsin. Görevim gemiyi terk etmek yerine ülkemi fırtınadan kurtarıp karaya ulaştırmaktır" diye ekledi.
Hükümetinin siyasi bir programı, vizyonu olan muhaliflerle her türlü müzakereye açık olduğunu belirten Esad, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Eli silahlı olan kişilere muhalif değil terörist denir. Dolayısıyla, muhalefetteki tüm partilerle görüşebiliriz. Militanlara gelince, onlar da silahlarını bırakırsa onlarla görüşmeye de hazırız. Ancak El Kaide veya onunla bağlantılı olanlarla konuşamayız. Suriye'ye dış müdahale isteyenlerle konuşamayız."
Esad, Suriye hükümetinin Cenevre-2 konferansına katılımının kimlerle ve hangi düzeyde olacağını konferansın "bağlam ve kriterleri" belli olduktan sonra kararlaştırılacağını ifade etti. Kasım ayında düzenlenmesi beklenen konferansın çerçevesinin henüz belli olmadığını ekledi.
Kimyasal konusu
Şam'ın kimyasal silahları imha etme kararını Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararı yüzünden değil kendi isteğiyle aldığını vurguladı. Şam yönetiminin, Güvenlik Konseyi'nin kararına tamamen uyacağını yineleyen Esad, kararın Suriye'nin görüşleriyle örtüştüğünü söyledi. Esad, "Uluslararası Kimyasal Silahları Yasaklama Anlaşması'na Güvenlik Konseyi kararından önce katıldık" ifadesini kullandı.
Esad, kimyasal silahların imhası konusunda hükümet güçlerinin Birleşmiş Milletler ekibine elinden geldiğince yardımcı olacağını ancak "terörist grupların" buna engel olabileceği uyarısını bir kez daha yineledi.
21 Ağustos'ta Doğu Guta'da düzenlenen kimyasal saldırının hükümet güçleri tarafından gerçekeltirildiği suçlamalarına Esad şöyle yanıt verdi:
"Mantıklı ve gerçekçi olarak bakıldığında, ordu ilerleme sağlarken neden böyle bir şeye başvursun ki? Birbirinden farklı bölgelerde çok zor durumlarda kalınmasına rağmen iki buçuk yıl boyunca kullanılmadı. Şam'dan çok diğer yerlerde çok daha fazla terörist var. Neden o zaman kullanmadık? Neden sadece burada kullanıldı?"

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive