Lübnan Hizbullahı’ndan Erdoğan yorumu



'Astarında beslediği yılan Türkiye’yi sokuyor' 


Tayyip Erdoğan’ın sallanmaya başladığını belirten Seyid Sadık Musavi, kartların artık Beşar Esad’ın elinde olduğunu söyledi. Musavi
El Kaide’nin artık Türkiye’ye tehdit oluşturmaya başladığını dikkat çekti
Lübnan Hizbullahı'nın siyasi danışmanlarından ve Beyrut Stratejik Araştırmalar Merkezi Danışma Kurulu üyesi İran asıllı Seyid Sadık Musavi ile İstanbul'da görüştük. Görüşmenin ana konusu Ortadoğu'daki gelişmeler oldu. Görüşmede bu gelişmeler ışığında bölgede AKP algısı da gündeme geldi. Musavi, bölgede güç dengelerinin değiştiğini belirterek, Erdoğan iktidarının sallandığını söyledi.
'İran için AB ve ABD baskısının önemi yoktur'
- İran'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
İran'da Ruhani'nin seçilmesi dışarıya etkisi büyük oldu. Ancak İranlılar ABD ve AB'nin baskısını önemsemezler. İran'da Kum şehrindeki Ayetullahlar, eski Cumhurbaşkanları Rafsancani ve Hatemi'nin destek vermesi Ruhani'nin seçilmesine ortam oluşturdu. Ruhani seçilmeden önce Rafsancani ve Hatemi'nin desteği çok önemli dedi. Seçildikten sonra Rafcancani ve Hatemi'nin tarzını devam ettireceğim dedi. Ruhani'nin yanındaki adamların yüzde 90'nı Rafsancani ve Hatemi ile aynı görüşü paylaşıyorlar.
- ABD ile İran arasındaki görüşme girişimleri ne aşamada?
Ruhani daha önce İran Milli Güvenlik Şurası Başkanlığı yaptı. Batı ile gerçekleşen müzakerelere katıldı. Batıya karşı kullanacağı üslubu çok iyi biliyor. BM toplantısı sırasında Obama beş kez telefonla arayarak Ruhani ile görüşmek istedi. Ruhani kabul etmedi. Ruhani sonunda sadece telefon ile görüşmeyi kabul etti. Ancak ABD ile İran arasındaki sorunlar telefon ile görüşecek kadar basit değil. İran'ın dini lideri Hamaney de önceki gün yaptığı konuşmasında Ruhani'nin izlediği dış siyaseti desteklediğini açıkladı.
- Peki Ahmedinejad ile Ruhani arasındaki temel fark nedir?
Ahmetnejad, Bush gibi bir adamın izlediği politikalara karşı önemli adımlar atıyordu. Ancak Obama'nın gelmesiyle birlikte sert çıkışlar, diyalog yollarının kapatılması doğru değildi. Ruhani Obama'nın karşısında İran için en uygun adam.
'ABD'nin Beşar Esad'dan intikam almalarına izin vermeyeceğiz'
- Suriye'de kimyasal olayından sonraki durum nedir?
Suriye'deki sorun hemen çözülecek bir sorun değil. Hafız Esad, ABD'ye hiç gitmedi. Ya ABD yetkilileri Suriye'ye geldi ya da Cenevre'de görüştüler. Hafız Esad dengeleri iyi kurduğu için Batılılar hiçbir şey yapamadı. Şimdi onun evladı Beşar'dan intikam almak istiyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Suriye, İran ve Rusya arasındaki sıcak ilişkiler Suriye'nin düşmesine izin vermedi.
- Şimdi durum nedir?
Suriye'de olayların ilk başladığı dönem Arap Birliği, 'Esad'ın geçerliliği kalmadı' dedi. Kimyasal olayından sonra ABD ve BM Suriye'ye boyun eğdi. Bu boyun eğme Suriye'deki muhalifleri çok kötü etkiledi.
- Şu anda Suriye'deki muhaliflerin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Bu muhalifler zaten kendi aralarında büyük sorunlar yaşıyorlardı. Ama önce Esad'ın gitmesi için kısa süreli anlaştılar. Ancak Esad'ın gitmeyeceğini anlayınca yine birbirleriyle çatışmaya başladılar.
'Erdoğan sallanıyor, El Kaide Türkiye'yi tehdit ediyor'
- AKP'nin ve Erdoğan'ın durumu Ortadoğu'da nasıl görünüyor?
AKP, Arap hükümetlerine kandı. Beşar'ı devirmek için bir araya geldiler. Şimdi Mursi gitti. Katar Emiri gitti. Erdoğan sallanıyor. Esad'ı devirme projesinde sadece Erdoğan ve Suudi Emiri kaldı. Esad'ın devrilme seçeneği yok. Rusya ve Amerika, Suriye konusunda anlaştılar. Şimdi El Kaide Türkiye'yi tehdit ediyor. Kendi astarında beslediği yılan, şimdi kendisini sokuyor. Erdoğan, onun için bu siyaseti bırakıp, Türkiye'nin yararına bir siyaset izlemelidir. Mursi'nin ve Katar Emiri'nin gidişi Erdoğan'ın geleceğini de etkileyebilir.
- Erdoğan nerede yanıldı?
Erdoğan'ın ilk baştaki Mavi Marmara olayı, İsrail'e karşı söylemi, İran ile ilişkileri iyiydi. Ancak Arap dünyasına girmekte acele etti. Erdoğan daha sonra hızla Suudilerin gerici çizgisine düştü. Mısır'daki olaylardan ders alması gerekiyor.
- Ortadoğu ülkelerindeki devlet yetkileri AKP'ye nasıl bakıyorlar?
Eskiden Lübnan halkı çocuklarına Erdoğan ismini koyardı. Örneğin şimdi iki ay önce iki Türk pilot kaçırıldı. Türk devleti iki aydır bir sonuç alamıyor. Bu, Türk devletinin durumunun zayıfladığını gösteriyor. Bunların sebebi Erdoğan'ın siyaseti.
'Kartlar Esad'ın elinde'
- Cenevre - 2 görüşmelerinden beklentileriniz var mı?
Batı, Esad'ı zayıf şekilde masaya oturtmaya çalıştı. Şimdi kartlar Esad'ın elinde; muhalifler birbirleriyle çarpışıyor. Amerika muhalifleri silmezse Esad masaya oturmaz. Muhalifler de 'önce' Esad gitsin diyorlardı. Şimdi masaya oturalım, ondan sonra gitsin demeye başladılar.
- Hamas'ın şu anki durumu hakkında ne söylersiniz?
İran ve Hizbullah, her kim İsrail'e karşı durursa ona destek verir. Hamas, Müslüman Kardeşler, Mısır'da iktidara geçince iyi bir destek bulduk diye düşündü. Hamas bunların hepsini göz önüne alarak Suriye ve İran'dan uzaklaşmaya başladı. Mursi'nin devrilmesiyle bunlar zor duruma düştüler. Mısır'da çok sıkıntılı durumdalar. Sina yarımadasına yapılan saldırıların Hamas tarafından yapıldığı konuşuluyor. Hem Hamas güçleri Suriye'de Esad'a karşı savaştı. İlişkiler kesilmedi ama soğudu.
- Hamas lideri Meşal'in Beyrut'a gelmesi konuşuluyor?
Böyle bir teklifte bulunmaları zor. Takındıkları bu tavır Hamas'ın işlerini zorlaştırdı.
- Peki gelmesi durumunda Hizbullah'ın tavrı ne olur?
Hamas'ın Lübnan'a gelmesinde uygun ortam olması lazım. Geleceği yerler zaten Hizbullah'ın kontrolünde olan yerler.
İran yeşil ışık yakarsa der. Zaten Hamas'ın Beyrut'a gelmesi, ben sizin cepheye geçiyorum demek anlamına gelir.
MASUM GÖK

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive