İhvan, milyonluk yürüyüş yerine hava aldı



Mısır Müslüman Kardeşleri Kurban Bayramında kitlesel gösteriler düzenlemek için yoğun bir kampanya yürütmesine ve çağrılar yapmasına karşın, bayram süresince varlık gösteremedi.


Müslüman Kardeşler yandaşları, Kurban Bayramı öncesinde internette açtıkları propaganda kampanyası kapsamında, bayramda milyonlarca kişinin katıldığı yürüyüşler düzenleyeceklerini belirtti. Mısır polisi ve ordusu da büyük çaplı eylemlere göre hazırlık yaptı. Ama beklenen olmadı.
Kurban Bayramının ilk günü olan l5 Ekim'de küçük mitingler yapıldı. Müslüman Kardeşler taraftarları İskenderiye sokaklarında, Kahire'nin bazı semtlerinde, devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin memleketi Zakazik kentinde, Süveyş'te ve bazı kentlerde eylemle düzenledi. Planlanan yürüyüşler, kalabalıkların katılmaması nedeniyle iptal edildi. Mitingler de kısa sürede bitirildi. Kimi yerlerde halk miting düzenleyenlere tepki gösterdi. Mısırlılar, bayramın siyasete alet edilmeseni karşı çıkışlarını mitingleri düzenleyenlere açık açık duyurdu. Müslüman Kardeşlerin yürüyüş hazırlığı yaptığı cuma günü de ülkede durum çok sakindi.
'İzi kalmayacak'
Mısır Medeni Haklar Eylem Derneği Başkanı yazar Feride Subaşı, Müslüman Kardeşlerin güç kaybını Rusya'nın Sesi radyosuna şöyle değerlendirdi:
"Mursi'nin eylem stratejisi namına bir şey yok. Sokağı trafiğe kapatmak gibi ilkel eylemlerde bulunuyorlar. Kentlilerin dolaşımını engelleyen eylemleri sıklaştıkça, Müslüman Kardeşlere nahoş duygular besleyenlerin sayısı artıyor. Yani eylemleri olumsuz sonuçları veriyor. Bence durumu tam olarak anlamıyorlar. Müslüman Kardeşleri nasıl bir geleceğin beklediği açık."
Ulusal Kurtuluş Cephesi Basın Sekreteri Hüseyin Abdülgani ise şunları söyledi:
"Bence Müslüman Kardeşler örgütü şu anda ayakta olduğunu herkese ispatlamak amacını gürüyor. Hâlâ çok taraftarı olduğunu ve bunları sokağa dökebildiğini göstermeye çalışıyor, bunun için eylemlerini sürdürüyor. Oysa eymlemlere katılanların sayısının günden güne azaldığını herkes görüyor. Eylemleri sırasında çoğu zaman polisle, güvenlik güçleriyle veya siyasi karşıtlarıyla değil, sıradan insanlarla çatışıyorlar. Halk Müslüman Kardeşlere destek vermeyi reddediyor.
"Müslüman Kardeşlerin Mısır'ın tarihine damga vurması şartları vardı, ancak bu şansı kaçırdı. Gelecekte böyle şansı olup olmayacağını söylemek zor. Şimdi örgüt bir seçim yapmakla karşı karşıya. Yönetimine yeni kuşaktan kişiler gelip de terorist nitelikteki şimdiki örgütten farklı bir örgüt oluşturmazsa, Mısır tarihinde Müslüman Kardeşlerin izi kalmayacak."

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive