Türkiye için üç felaket senaryosu!

El Arabiya televizyonunun genel müdürü Abdulrahman el-Reşid Türkiye'nin Suriye'deki savaşla ilgili politikasıyla ilgili bir yazı kaleme aldı.


 Üç gün İstanbul’da kaldığını ve Arap-Türk Diyalogu Forumu’na katıldığını anlatan el-Reşid, Beşar Esad’ın Halk TV’ye verdiği röportajı ertesi gün gazeteden okuduğunu söylüyor ve Esad’ın Erdoğan hakkındaki ‘ağır bedel ödeyecek’ sözlerine katıldığını belirtiyor fakat başka bir açıdan…
Türkiye’nin Suriyeli muhaliflere daha somut bir destek vermediği için ağır bir bedel ödeyeceğini savunan el-Reşid, Suriye’deki savaşın Türkiye’nin sınırlarını da tehdit ettiğini belirtiyor. Reşid Suriye’ye daha net bir şekilde müdahil olunmamasının Türkiye için çok tehlikeli üç farklı senaryo doğurabileceğini ifade ediyor.
Birinci senaryoya göre Suriye yönetimi devrildikten sonra El Kaide bağlantılı gruplar liderliği ele alacak. Bunun ilk yaptırımı da en yakın NATO ülkesi olan Türkiye’ye saldırılar düzenlemek olacak. İkinci seçenek ise Esad’ın savaştan galip çıkması olacak… Esad, Türkiye’nin savaştaki tutumu sebebiyle 30 yıldır yakın ilişkiler içinde olduğu PKK’yı Türkiye’ye saldırılar düzenlemek için kullanacak. Üçüncü senaryo ise iç savaşın daha da uzaması ve ilerleyen zamanda hem El Kaide’nin hem de PKK’nın Türkiye’yi hedef olarak görerek terörist saldırılar düzenlemesi…
Türkiye’nin ılımlı bir İslam ülkesi olduğunu belirten el-Reşid; ‘Türkiye ileride kime güveneceğini iyi hesap etmeli. Suriye’de savaşan çoğu grubun Türkiye ile ne görüşleri ne de amaçları aynı. Suriye’de modern bir devlet kurmayacaklar sadece bir kaos yönetimi oluşacak’ sözleriyle de uyarıda bulunuyor.

http://sozcu.com.tr/2013/dunya/turkiye-icin-uc-felaket-senaryosu-385211/

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive