AKP'de 'Esad kalırsa' korkusu



Bugüne kadar bütün stratejisini Esad'ın gitmesi üzerine kuran Ankara'yı, Cenevre Konferansı öncesinde, "Ya Esad yönetimde kalırsa" korkusu sardı


Suriye'de kimyasal silahların imhasına ilişkin sürecin başlamasının ardından dikkatler, ABD ve Rusya'nın planladığı İkinci Cenevre Konferansı'na çevrildi. Bugüne kadar bütün stratejisini Beşar Esad'ın gitmesi üzerine kuran Ankara, konferans öncesinde yeni bir yol haritası belirlemeye çalışırken, AKP hükümetini, "Ya Esad yönetimde kalırsa" korkusu sardı.
2014'ün ortasına kadar imha süreci tamamlanacak
Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kimyasal Silahları Kontrol ve Tasfiye Örgütü'nün (OVCW) Esad yönetimine ait kimyasal silahların ve mühimmatın imha sürecinin başladığını duyurmasından sonra İkinci Cenevre Konferansı'na ilişkin diplomatik hareketlilik de hız kazandı. BM Güvenlik Konseyi'nin 2118 sayılı kararına göre imha işlemlerinin 2014'ün ortasına kadar tamamlanması öngörülüyor. Ancak, imha işlemi tamamlanmadan, Suriye krizine siyasi bir çözüm bulunmasını öngören Cenevre süreci için taraflar düğmeye bastı. Konferans hazırlıklarının Kasım ayının ikinci yarısına yetiştirilmesi bekleniyor.
Geçiş hükümeti kurulsa bile Esad görev başında
Bugüne kadar, Suriye üzerindeki bütün siyasi stratejisini Esad'ın gitmesi üzerine şekillendirmiş olan AKP hükümeti ise yeni bir yol haritası belirleme arayışına girdi. Dışişleri Bakanlığı'nda, İkinci Cenevre Konferansı'nın olası sonuçları ve Türkiye'ye etkileri üzerinde duruluyor. Konferanstan Esad'ın iki yıl daha yönetimde kalması ve sonrasında seçimlere göre görevine devam edip etmeyeceğinin belli olması yönünde bir karar çıkması olasılığı da bulunuyor. Bu senaryo Ankara için gündem maddesi olurken, sözkonusu gelişme bir geçiş yönetimi kurulsa bile Esad'ın ülkenin başında bulunacağı anlamına geliyor.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive