Almanya’dan Ankara’ya rest!



Alman Hükümeti, “Türkiye’deki patriotlarımız ve askerlerimiz operasyonda kullanılamaz. Türkiye Suriye operasyonuna katılırsa, geri çekebiliriz” açıklamasını yaptı.

ALMANYA’da hükümet, Türkiye’ye Ramstein Üssü’nden gönderilen, 298 Alman askerinin görev yaptığı Patriot füzelerinin “Suriye’ye karşı bir operasyona katılırsa” kullanılamayacağını açıkladı.
Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, “Bu füzeler Türkiye’de salt savunma amaçlıdır. Bu görevde bir değişiklik olmamıştır” dedi. Bu, Türkiye’nin saldıran grup içinde yer alması sonucu, bir karşı saldırıya uğrarsa füzeleri kullanamayacağı anlamanı da geliyor.
Türkiye’nin bu füzeleri Suriye krizinde kullanamayacağını belirten sözcüye bir destek de Savunma Bakanı Thomas de Maeiziere’den geldi.
AKTİF GÖREV ALAMAZ…
Bakan Maieiziere, “Türkiye bir NATO üyesidir. Bir üyeyi koruma amaçlı bu füzeler gönderilmiştir” dedi. Maeiziere’nin bu açıklaması Alman Hükümeti’nin, Türkiye’ye asker gönderirken çıkardığı tezkereyi hatırlattı. Uzmanlar, “Türkiye, Suriye’ye karşı yapılacak bir operasyonda aktif görev alırsa, bu tezkere geçersizdir ve kesinlikle Patriotlar kullanılamaz” diyor.
MUHALEFET DE AYNI GÖRÜŞTE
Anamuhalefet Sosyal Demokrat Parti de, bu teze destek verdi. Parti Sözcüsü Rainer Arnold, “Türkiye’nin olası bir askeri operasyona katılması durumunda, Alman Patriot’ları ve askerleri geri çekilmelidir. Ya da meclisten yeni bir yetki alınmalı” dedi.
NATO anlaşmaları çerçevesinde Türkiye’ye gönderilen Patriot’lar ancak, savunma amaçlı kullanılabilirken, Patriot’u alan bu ülkenin başka ülkeye “NATO kararı olmaksızın saldırması ve karşı saldırıya uğraması halinde” bu durumun geçerli olmayacağı belirtiliyor. SPD’ye diğer bir muhalefet partisi olan Sol Parti’den de destek geldi.
Almanya’da 22 Eylül’de yapılacak genel seçimler öncesi böyle bir yetkinin çıkmasına ise imkansız gözüyle bakılıyor. Çünkü Alman halkının büyük bir çoğunluğu savaşa karşı çıkıyor.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive