BM: Kamplardaki çocuları Suriye'de savaşa gönderiyorlar



Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan raporda, çeşitli ülkelerde bulunan ve Suriyelilerin sığındığı mülteci kamplarında yaşanan çarpıcı olaylar anlatılıyor. Rapor, kadınların güvende olmadığını, çocukların ise çatışma bölgesine savaş için gönderildiğini belirtiyor.
(soL - Dış Haberler) Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından hazırlanan raporda, Suriye'deki savaştan kaçarak başka ülkelere sığınan mültecilerin kamplarda neler yaşadığını göz önüne seriyor.
UNHCR raporunda, 1,9 milyon Suriyelinin esas olarak Lübnan, Ürdün, Türkiye ve Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ndeki BM mülteci kamplarında yaşadığı belirtiliyor. UNHCR'nin "özeleştiri" de verdiği raporda, Birleşmiş Milletler'in krize yönelik daha iyisini yapma şansının olduğu vurgulandı.
Raporda, organize suç şebekelerinin, en büyük mülteci kampı olan Ürdün'deki Zaatari'de bütün kaynakları yağmaladığı ve zarar verdiği söyleniyor. Kampta "birçok bakımdan hukuk bulunmadığı" belirtiliyor. Kampta kadınların ve kız çocuklarının güvende olmadığı da vurgulanıyor. Zaatari'de 130 bin mülteci bulunuyor. UNHCR, kamptaki suç şebekesine karşı Ürdün polisinin yetkilerini artırmayı amaçlıyor. Raporda, Suriye'den kaçan insanların, şimdi de Zaatari'den kaçmak istedikleri belirtiliyor.
Mültecilerin bir aracıya 500 dolar ödedikleri takdirde bir Ürdün yurttaşının gözetiminde dışarıda yaşayabildiğinin iddia edildiği raporda, Irak Kürdistanı'ndaki Domiz kampının aşırı nüfus nedeniyle yaşama standartları açısından kabul edilemez durumda olduğu söylendi. UNHCR, kurumla başka sivil toplum örgütleri arasında sorunun nasıl çözüleceğine dair ortak bir görüş bulunmadığının da altını çizdi.
Çocukları 'eğiten' çeteler
Kamplardaki en önemli sorunlardan bir tanesi de, reşit olmamış çocukların silahlı gruplar tarafından silahlı çatışma bölgesine gönderilmesi.
Reuters'e konuşan ve ismini vermek istemeyen BM yetkilileri, çocukların rızası dışında, amcaları, abileri ya da başka akrabaları himayesinde silahlı çeteler saflarında savaşmaya gönderildiğini söylüyorlar. Bunun "savaş suçu" olduğunu belirten yetkililer, durumun son zamanlarda daha yaygınlaştığını, çünkü muhaliflere yönelik silah ve mühimmat yardımının arttığını kaydettiler.
BM, Lübnan ve Ürdün'deki çocukların okula devam etmediğini, ancak dini kurumlarda ve medreselerde eğitim gördüklerini söyledi.
Bir BM yetkilisi, Suriye'nin Irak'ta yaşandığı gibi, çocukların El Kaide tarafından intihar bombacısı olarak eğitildiği bir yer haline gelebileceği tehlikesine işaret etti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive