İsrail’de gözaltındaki Filistinli çocuklara işkence



İnsan hakları örgütü B’Tselem, İsrail’de gözaltına alınan, çoğu çocuk yaştaki Filistinlilere sorgu sırasında işkence yapıldığını anlatan bir rapor yayımladı. Rapora göre, çocuklar sözlü ve fiziki şiddete maruz kalıyor, tecavüzle tehdit ediliyor.

İsrailli insan hakları örgütü B’Tselem, geçen hafta, İsrail’in Filistinlilere yönelik insan hakları ihlallerini inceleyen bir rapor yayımladı. Raporda, “Filistin vatandaşlarının, özellikle de küçük çocukların, taş atmayla ilgili suçlarını itiraf etmeye zorlandıkları ve sorgulama sırasında İsrailli görevlilerin taciz ve işkencesine maruz kaldıkları” belirtildi.
Kasım 2009’dan bu yana Beytüllahim ve El Halil bölgelerinde yaşayan Filistinlilerden kendilerine çok sayıda bildirim geldiğini kaydeden B’Tselem, Temmuz 2013 itibariyle, Batı Şeria’nın güneyinde yer alan sekiz Filistin kasabasından, 56’sı çocuk 64 kişinin ifadesini topladıklarını söyledi. Bu ifadelerde Filistinliler, Guş Etzion polis merkezinde kendilerine uygulanan şiddeti anlattı. Raporda, sorgulamanın tokat, yumruk ve tekme atmayı ve tabanca ya da sopa gibi farklı araçlar kullanarak dövmeyi kapsadığı belirtildi. Kimi Filistinliler, kendilerine ve ailelerindeki kadınlara yönelik cinsel saldırı tehdidine ya da doğurganlıklarını da etkileyen “elektrik şoku” işkencesine maruz kaldıklarını söyledi.
İşkenceyle ‘itiraf’
Raporda, Beytüllahim’in Hosan köyünden 14 yaşında bir çocuğun şu ifadelerine yer veriliyor: “Soru memuru beni bir odaya götürdü, başımı tuttu ve başımı duvara vurmaya başladı. Sonra beni yumrukladı, tokat attı ve bacaklarımı tekmeledi.
“Acı dayanılmazdı, ayaklarımın üzerinde duramadığımı fark ettim. Sonra müfettiş, bana sözlü olarak saldırdı. Anneme kötü isimler takarak, küfürler etti. Taş attığımı itiraf etmezsem, bana tecavüz edeceğini söyledi.
“Tehditlerinden dolayı çok korkmuştum çünkü çok sertti ve odada yalnızdık. Haberlerde de İngiliz ve Amerikan askerlerinin Iraklılara tecavüz ettiklerini ve çıplak fotoğraflarını çektiklerini gördüğümü hatırlıyordum.”
Gözaltına alınan Filistinliler, açıklamalarında, sadece, taş attıklarını kabul ettikten sonra başka bir odaya götürüldüklerini ve polis üniforması giyen birinin kendilerinden itiraflarını tekrarlamasını istediğini belirtti. Anlatılanlara göre, bunun ardından Filistinliler, bilmedikleri İbranice dilinde yazılan bir belgeyi, ne olduğunu anlamadan imzalamaya zorlandı.
Örgüt, topladıkları ifadeleri, Polis Soruşturma Merkezi’ne (Mahaş) gönderdiğini açıkladı. Ancak ifade veren Filistinlilerin büyük bir kısmı, İsrail polisinin ya da güvenlik güçlerinin misillemesine maruz kalmak korkusuyla Mahaş’a şikayette bulunmayı reddetti. Mahaş ise henüz geçen yıl Haziran ayında yapılan şikayetlerin soruşturmasını bile bitirmedi.
İsrail polisi, müfettişlerinin, gözaltına alınan Filistinlilerin sorgusu sırasında bu tür eylemlerde bulunduğunu reddetti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive