Bağdat'tan AKP'ye petrol uyarısı



Irak Başbakan Yardımcısı büyükelçiye petrol kaçakçılığını sordu


Irak Enerji İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Hüseyin El Şehristani, Türkiye Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'ya, Irak hükümetinin bilgisi dışında Türkiye üzerinden kaçırılan Irak petrolleriyle ilgili bilgi istedi.
Asvat El Irak adlı haber sitesinin haberine göre, Şehristani Türk Büyükelçisine, Irak Anayasasına göre, Irak petrollerinin Irak halkının mülkü olduğunu ve Irak merkezi hükümetinin bu petrol kaynaklarını yönetme konusunda tek yetkili merci olduğunu hatırlattı. Şehristani Türkiye'yi enerji ihtiyaçları konusunda desteklemeye hazır olduklarını, Irak ve Türkiye'nin yalnızca ekonomik ortak olmadıklarını, bölgede barış ve güvenlik için de işbirliği içinde olmayı umduklarını belirtti. Şehristani, Bölgesel Kürt Yönetimi'nden Türkiye'ye yapılacak petrol ihracatının da 'kaçakçılık' olarak kabul edileceğini vurguladı.
Bağdat hükümeti AKP ile Barzani yönetimi arasında yapılan petrol anlaşmasına karşı çıkıyor ve 2014 yılı itibariyle faaliyete geçmesi beklenen yeni boru hattının asla kabul görmeyeceği bildirildi. AKP hükümeti Irak'ın kuzeyindeki petroller için bir hesap açılmasını ve bu hesabın Bağdat ile Erbil yönetimleri arasında bölünmesini ön görüyordu. Bağdat Hükümeti bu hesap konusuna da şiddetle karşı çıkmıştı.
Maliki, Büyükelçi Kaymakçı'yı kabul etti
Irak Başbakanı Nuri El Maliki, önceki gün Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Faruk Kaymakçı'yı nezaket ziyareti çerçevesinde kabul etti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive