Paul Wolfowitz: PKK'ya söz verdik



Pentagon'daki Türk generali anlatıyor! 2 / Paul Wolfowitz: PKK'ya söz verdik
Pentagon bizi 'Ulusların Parçalanması' kitabıyla karşıladı


Türk Askeri Heyeti 2004'te dönemin ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Wolfowitz'e, PKK'ya karşı neden harekat yapmadıklarını sordu. Wolfowitz, PKK'yı kastederek 'Kürtlere söz verdik' dedi
Türk Askeri Heyeti 2004 yılında Pentagon'da dönemin ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz ile bir çalışma yemeğinde biraraya geldi. Bu sırada ABD'nin PKK'ya karşı neden herhangi bir harekat yapmadığı soruldu. Paul Wolfowitz ise, etrafında oturanlara baktı ve ağzından kaçırıyormuş gibi "Kürtlere söz verdik" dedi.
Balyoz davasından 16 yıl hapis cezası onanan emekli Tümgeneral Beyazıt Karataş, ABD'de Silahlı Kuvvetler Ataşeliği görevi sırasında tanık olduğu çarpıcı olayları Aydınlık'a gönderdiği mektubunda anlattı. Emekli Tümgeneral Karataş'ın Pentagon'da PKK tartışmalarıyla ilgili aktardığı bölüm şöyle:
'Yılanı deliğinden çıkarmayacaksın'
"2004 yılında Pentagon'u ziyarette bulunan Türk Askeri Heyeti'ne verilen bilgilendirme sırasında, ABD'nin PKK terör örgütüne karşı yapılacak işlerin yol haritasını anlatan ve bir takdim yapan ABD Genelkurmay Plan Prensipler Başkanı Koramiral, yansısına aldığı bir atasözüne hiç değinmeden bilgilendirmesini tamamlamıştır. Bu atasözünün tam Türkçesi 'Uyuyan sineği uyandırmayacaksın' anlamında olup, Türk atasözlerinden 'Uyuyan yılanı uyandırmayacaksın' veya 'Yılanı deliğinden çıkarmayacaksın' anlamıyla eşdeğerdir. Irak işgali sırasında yeterli muharip gücü bulunmadığı yalanıyla PKK terör örgütüne karşı harekât yapamayacağını dile getiren ABD tarafı, bunu sözde atasözü ile kendince esprili bir şekilde anlatmaya çalışmıştır.
Wolfowitz ile öğle yemeği
2004 yılında Pentagon'da ayrıca, Türk Askeri Heyeti ile birlikte öğlen yenilen bir çalışma yemeği sırasında dönemin ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz, PKK'ya karşı neden herhangi bir harekât yapmıyorsunuz sorusuna, etrafında oturanlara baktıktan sonra sanki ağzından kaçırıyormuş gibi 'Kürtlere söz verdik' şeklinde cevap vermiştir."
Bop'un açıklandığı günlerde kitaplı mesaj
"ABD'de görevli Türk Kıdemli Askeri Ataşesi'nin, Genelkurmay Başkanı, Milli Savunma Bakanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı'na akredite olması nedenleriyle yoğun bir iş temposu bulunmaktadır. 25 Ocak 2004 tarihinde kalabalık bir heyetle Washington'a gelen Türk heyeti içerisinde yer alan Milli Savunma Bakanı (Vecdi Gönül), 29 Ocak 2004 tarihinde Pentagon'da ABD Savunma Bakanı Yardımcısı Paul Wolfowitz ile bir toplantı yapacaktır. Toplantı öncesi Askeri Ataşelik Personeli olarak tüm koordinasyonlar yapılmış, Milli Savunma Bakanı'na Pentagon'da Kıdemli Askeri Ataşe eşlik edecektir.
Pentagon girişinde Milli Savunma Bakanı'nı ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile daha sonra Türkiye'ye ABD Büyükelçisi olarak gelecek Pentagon'un siyasi işlerinden sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Edelman karşılamıştır. Toplantı salonuna geçilmiş ve karşılıklı konular görüşülmeye başlanmıştır. Eric Edelman'ın Pentagon giriş kapısındaki karşılama esnasında sol elinde tuttuğu ve daha sonra toplantı odasındaki masanın üzerine koyduğu kitap bu arada dikkatimi çekmiştir. Pentagon resmi fotoğrafçısı tarafından çekilen 'Balyoz Tertibi' dava dosyasına giren fotoğrafta da kitaba dikkatlice baktığım görülmektedir.
Toplantı masasının üzerine bırakıldı
Eric Edelman'ın elinde taşıdığı Milli Savunma Bakanı'nı karşılamaya gelirken ofisinde bırakmak yerine yanında bulundurduğu ve toplantı salonunda dikkatimi çekecek şekilde masanın üzerine bıraktığı kitap, 7 Ocak 2004 tarihinde birinci baskısı yapılan 'The Breaking of Nations-Ulusların Parçalanması' isimli Robert Cooper tarafından yazılan bir kitaptır. Elbette Eric Edelman istediği kitabı okuyabilir, görevi okumayı da gerektirmektedir. Fakat kitabın yazarı olan Robert Cooper'ın ABD politikalarının tespit edilmesinde yer alan önemli isimlerden biri olması, kitabın özetle 21'inci yüzyılda süper güçlerin karşılaşacağı sorunları anlatırken ülkelerin parçalanmasından da bahsetmesi dikkat çekici bulunmuştur.
BOP' un açıklanması, ülkelerin sınırlarının değişeceğinin ifade edilmesi, BOP Eş Başkanlarının belirlenmesi tarihlerine dikkat edildiğinde, kitabın basıldığı tarih ve konusu önem taşımaktadır. Şüphesiz ki bu konuda yüzlerce kitap yazılmış, makaleler yayımlanmış, toplantılar yapılmış, faaliyetler yürütülmüştür. Fakat katıldığım hiçbir resmi toplantıda Türkiye'nin bulunduğu bölgeyi ve gelişen olayları da anımsatan bir kitap, toplantı masasına bu şekilde konulmamıştır."

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive