Esad: Artık zafer aşamasındayız



Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Suriye’nin büyük bir savaşla karşı karşıya bırakıldığını belirterek ilk senesi direnişle geçen bu savaşta zafer aşamasına geçtiklerini söyledi.



 Lübnan’da yayımlanan el-Ahbar Gazetesi'nin haberine göre Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, çeşitli Arap ülkelerinden gelen parti temsilcilerini ve siyasi liderleri kabulünde yaptığı konuşmada başta Suudi Arabistan olmak üzere bazı ülkelerin teröre destek vermesi sebebiyle sorunun çözümünün geciktiğini söyledi. Suudi Arabistan’ın teröre destek vermesi sürdürdüğü müddetçe devam edeceğini belirten Esad, Cenevre-2 konferansına da iktidarı devretmek üzere gitmediklerini ifade etti.
LÜBNAN DİRENİŞİ TECRÜBESİNDEN YARARLANDIK
Esad, Suriye’de cephede yaşanan gelişmelerle ilgili bir soruyu şöyle cevapladı: “Biz büyük bir savaşla karşı karşıya kaldık. Birinci aşamada direnişe yoğunlaştık, bu ilk yıl yaptığımız şeydi. Ama şu anda zafer aşamasına ulaşmış bulunuyoruz. Yakın geçmişte birçok tecrübelerden yararlandık.
Bunun bir kısmını Lübnan’dan öğrendik, Lübnan Direnişi, uzun bir süre direndi; 2000 ve 2006 yılında büyük bir zafer kazandı. Biz en başından beri bu saldırıların kararlarımızdaki bağımsızlığımızı hedef aldığını biliyorduk. Bizi güçlü ve dirençli kılan bu bağımsızlıktı. Bununla birlikte bize destek veren müttefiklerimizi de takdirle anıyoruz. Özellikle de çıkarları tehdit altına alınan Rusya’yı.” Esad, krizin son bulacağına dair de şunları söyledi: “Krizin ne zaman sona ereceği, bölgedeki terörist gruplara verilen desteğe bağlı. Suudi Arabistan, Suriye’ye 10 binlerce militan gönderdi. İş öyle bir noktaya geldi ki bu kişilere 2 bin dolar maaş ödemesi yaptılar. Öte yandan Irak sınırından giren el-Kaide militanları da söz konusu ve Iraklı yetkililer, bunlarla mücadele etmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla Suudi Arabistan’ın teröristlere yardımı durdurması, bu savaşın bitmesinde büyük rol oynayacak. Teröristler ve onların destekçileri Suriye Ordusu'nun gücü karşısında şaşkınlığa uğradılar.”
'SUUDİ ARABİSTAN'LA SAVAŞIYORUZ'
Arap ülkeleri içerisinde en yıkıcı rolü Suudi Arabistan’ın oynadığını belirten Esad, “Suudi Arabistan, Körfez İşbirliği Örgütü lideri olarak İsrail’le mücadele eden ülkelere karşı İsrail’i savunma rolünü üstlendi. Camp David anlaşmasının üstünü örttüler, 1982’de Lübnan’ın işgal edilmesini desteklediler. Bugün de Suriye’ye karşı açıkça teröristleri destekliyorlar. Şunu açıkça söyleyeyim biz şu an Suudi Arabistan’la savaş halindeyiz.
'KISA VADEDE ÇÖZÜM GÖZÜKMÜYOR'
Mevcut şartlarda kısa vadede çözüm yönünde bir uzlaşma gözükmediğini belirten Esad, “Teröristlere silah ve para gönderilmeye devam ettikleri sürece biz de onlarla mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Çünkü hiç kimse bizim kendi ülkemizi savunmamıza engel olamaz. Şu an Cenevre’de bir uzlaşmaya varabileceğimizi düşünmüyorum. Bazıları bizim Cenevre’ye yönetimi devretmek için geleceğimiz kuruntusuna kapılıyor. Eğer bunu istiyorlar ve yapabiliyorlarsa buyursun Suriye’ye gelip yönetimi devralsınlar!” dedi.
'1700 AVRUPALI ÇETELERE KATILDI'
Belçika’da yayın yapan medya kuruluşlarının Norveçli terörle mücadele uzmanı Thomas Hegghammer tarafından hazırlanmış olan istihbarat raporunu kaynak göstererek geçtikleri haberde, 1700 kadar Avrupalının Suriye’de muhalif grupların saflarında savaştığı bilgisi verildi. Hegghammer söz konusu raporunda, Avrupa’dan Suriye’ye savaşmaya gidenlerin başında Fransa, Almanya, İngiltere ve Belçika vatandaşlarının bulunduğunu ifade ediyor. Norveçli uzmanın elde ettiği bilgilere göre, 300 kadar genç Belçikalı, Belçika Hükümeti tarafından yasadışı olarak nitelendirilmiş olan ‘‘Belçika için şeriat’’ isimli radikal İslami hareketin desteğinde Suriye muhalefeti saflarında savaşıyor. Belçikalı gençlerin Suriye muhalefeti saflarında savaşmasının önüne geçilmesi amacıyla bir önlem paketinin hazırlanmakta olduğu Brüksel tarafından daha önce açıklanmıştı.
'ESAD KÜRTLERİN ÖZERKLİĞİNİ TANIYACAK'
Suriyeli Kürt parlementer ve Kürt İnisiyatifi Başkanı Ömer Osê Radikal Gazetesi'ne verdiği demeçte Suriye Ordusu'nun Kürtlerin yaşadığı bir çok bölgeden çekilerek, o bölgelerin yönetimini YPG ve PYD'ye devrettiğini belirtti. Kürtlerin bölgede ÖSO ve Nusra gibi çetelere karşı halkı savunduğunu, son dönemde de girişilen özerklikle beraber yönetsel boşluğun da tam olarak doldurulacağını söyledi. Osê, Esad'ın özerklik girişimine dair tutumunu da şu sözlerle anlattı: Suriye hükümeti şu an sessiz çünkü geçici yönetim tek taraflı. Yani talep sadece Kürtlerden geldi. Ama bu oluşumdan rahatsızlık duyduğunu sanmıyorum. Şahsi kanaatime göre, Suriye krizi aşıldığı takdirde, hükümet bölgede Kürtlere birtakım haklar tanımaya hazırlanıyor.
Osê, Cenevre-2 Konferansı'na ülkede ciddi başarı sağlayarak oturan Esad'ın krizi bir kaç ay içerisinde tamamen çözeceğine inandığını da sözlerine ekledi. Osê, krizin ardından otonomi dahil Kürtlerin tüm haklarının tanınacağını çünkü Suriye'nin en zor günlerinde Kürtler tarafından ihanete uğratılmadığını belirtti. Osê Şam yönetimin Kürtlerle her türlü diyaloğa da hazır durumda olduğunu bildirdi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive