'Darbe'ydi devrim oldu

Türkiye'nin Kahire elçisi Hüseyin Avni Botsalı Mısır'daki olayları 'devrim' olarak nitelendirdi. Elçi'ye göre AKP'nin İhvan sempatisi Türk devletini ilgilendirmiyor


Türkiye'nin Kahire elçisi Hüseyin Avni Botsalı, Tahrir'e destek verdi. Botsalı Kahire'de 26 Ekim'de düzenlenen 29 Ekim resepsiyonunda Mısır'ın El Ahram televizyonuna demeç verdi. Botsalı, "Mısır şimdi yaralıdır, çünkü Mısır'da devrim oldu" ifadesini kullandı.
Mursi'nin devrilmesinden sonra önce Türkiye'ye çağrılan ancak sonra tekrar Kahire'ye gönderilen Botsalı, "Tahrir Devrimi'nin hedefleri tüm dünya tarafından ve Mısır halkının 7'den 70'e tüm fertleri tarafından destekleniyor, Mısır halkının isteklerinin yerine geleceğine inanıyoruz" dedi.
Botsalı'nın söyleşide "Bir Mısır var, Mısır birliktir, bütündür" sözlerini kullanması dikkati çekti. Botsalı'ya göre Mısır şu anda
demokratik bir çözüme doğru gidiyor.
Ortak menfaatler
Türkiye büyükelçisi, Mısır ve Türkiye halklarının ve devletlerinin menfaatlerinin ortak olduğunu vurguladı. Botsalı, "Türkiye ve Mısır yakınlaşırsa Akdeniz'in barış denizi olacağını" söyledi.
Mısır'ın "yaralarının sarılması" ve ülkenin ekonomik olarak tekrar ayağa kalkabilmesi gerektiğini belirten Botsalı, "İlişkiler her geçen gün iyiye gidecek" açıklamasında bulundu.
Televizyon Kanalı Botsalı'ya Erdoğan'ın İhvan'a verdiği desteğin nedenini de sordu. Botsalı şöyle yanıt verdi: "Dünyanın her yerine siyasi partiler arasında sempati, dostluk vardır. Bu tüm hür dünyada böyledir. Ama halktan halka, devletten devlete ilişkiler bundan etkilenmez." Botsalı, "Mısır hür ve eşit bir rejime gitmek istiyor, biz Mısır'da herkese eşit mesafedeyiz" dedi.
Darbe demişti
Mısır'da Haziran ayında başlayan halk hareketine Mısır ordusunun destek vermesiyle Mursi devrilmişti. Tayyip Erdoğan, Mısır'daki gelişmeleri 'darbe', yönetime gelen El-Sisi'yi, "Mısır'ın Ergenekoncusu" diye nitelemişti.
Erdoğan'ın hedef aldığı El-Ezher'e saygı
Botsalı, Mısır'ın ilim alimi el-Ezher hakkında da "El Ezher'e büyük saygı duyuyoruz, el-Ezher İmamı'na muhabbet duyuyoruz.
Bu yanlış anlamanın bir an evvel ortadan kalkmasını ve aramızdaki kara kedilerin aradan çıkmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Erdoğan El-Ezher İmamı'nı 25 Ağustos'taki konuşmasında, "Mısır'daki olaylar karşısında susmak, çok ağır bir vebalin altına girmektir. Özellikle bilim insanlarının, üniversitelerin bu hadiseler karşısında daha gür bir ses çıkarmalarını beklerdim, ama bu olmamıştır. Zira bugün susulur ise yarın konuşmaya, itiraz etmeye kimsenin hakkı olamaz. Bugün darbeye darbe diyemeyenin yarın bir hastalık veya bu hastalık bütün vücuda sirayet ettiğinde, darbeye darbe demesi hiç bir anlam ve ağırlık ifade edemez" sözleriyle hedef almıştı.
Elçideki değişim hükümet talimatı mı?
Türkiye'nin Kahire elçisi Hüseyin Avni Botsalı daha önce hükümetin talimatı ile Müslüman Kardeşler örgütü ile özel toplantılar yapmıştı.
Mursi'nin devrilmesinden sonra da Türkiye büyükelçiliği araçlarıyla Müslüman Kardeşlere yardım ettiği iddiaları gündeme geldi. Hatta Botsalı, Müslüman Kardeşler lideri Muhammed Badie, örgütün başkan yardımcısı Hayrat Şatır ve diğer üst düzey yöneticilerine ait paraları diplomatik çantasında yurtdışına çıkarmakla suçlandı. Botsalı'nın bu davranışları "Hükümet talimatı" olarak değerlendirildi.
Büyükelçi Botsalı'nın son açıklamaları konusunda Aydınlık'a açıklama yapan emekli diplomatlar, "Botsalı'yı tanırız. Dışişleri talimatı olmadan bu kadar net bir tavır göstermez. Hükümetin 'darbe' dediğine 'devrim' demeyecek kadar tecrübelidir. O nedenle Mısır'la ilgili yaptığı açıklamaları AKP hükümetindeki devir değişikliği olarak algılamak doğru olur.
Irak'la Maliki yönetimi ile ilişkilerde yaşanan durumla benzer bir durum gibi görünüyor" dediler.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/27127-darbeydi-devrim-oldu.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive