Davutoğlu ABD'yi sonsuza kadar ortak ilan etti


John Kerry ile görüşen Ahmet Davutoğlu Washington'da ABD-Türkiye model ortaklığının sonsuza kadar süreceğini söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin ABD ile her zaman ortak çalışacaklarını belirterek ABD'yi sonsuza kadar ortak ilan etti


Washington'da Amerikan Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüşen Ahmet Davutoğlu düzenlenen ortak basın toplantısında Kıbrıs, Yukarı Karabağ ve Suriye gibi birçok konuda ABD ile ortak çalıştıklarını söyleyerek "Model ortaklığımız sonsuza kadar sürecek" dedi.
Kerry, Davutoğlu ile Türkiye, İsrail yakınlaşması meselesi ve Suriye gibi pek çok konuda çok yakın çalıştığını ifade ederek, "Suriye'deki zorluklar olsun, İran, Ortadoğu barış süreci, NATO müttefikliğimizin geleceği ve ekonomik refahımız sağlanmasında ABD ve Türkiye aynı stratejik amaçları paylaşmaktadır" dedi. Davutoğlu ise, ABD ile Obama'nın tasvir ettiği şekilde Türkiye'nin bir "model ortaklık" ilişkisine sahip olduğunu söyleyerek, "Bu ortaklık ilelebet devam edecek ve uluslararası toplum için önemli varlıklardan biri olacak" ifadelerini kullandı.
Dış politikanın omurgası Amerika'ymış
Davutoğlu, Washington ziyareti kapsamında Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada ise Türkiye-ABD ilişkilerinin, Türk dış politikasının "omurgası"nı oluşturduğunu söyledi. Davutoğlu, ABD ve Türkiye'nin Afganistan'dan Ortadoğu'ya, Balkanlar'dan Kafkaslar'a kadar uzanan geniş coğrafyadaki meseleler üzerinde birlikte çalıştıklarını ifade etti.
'İran'a yaptırımlarda Türkiye kilit rol oynadı'
İkili görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kerry, Türkiye'nin İran'a yaptırımların uygulanmasında kilit rol oynadığını ifade ederek, "İran'ın hiçbir zaman nükleer silaha sahip olmaması için Türkiye ile birlik olmaya ihtiyacımız var" dedi. Kerry'nin sözleri üzerine Davutoğlu, "Başkan Obama'nın İran'la angajman politikasından son derece memnunuz. Sizi temin ederim, Türkiye olarak bu süreci destekleyeceğiz ve Türkiye'den beklenen neyse Türkiye bunları yapacaktır" ifadelerini kullandı.
"Cenevre 2 Konferansı'nın bir an önce yapılmasına odaklanmak gerek" diyen Davutoğlu, ABD ve Türkiye'nin Karabağ meselesine aynı perspektiften bakmasından memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi.
Çin füzesinde geri adım
Ahmet Davutoğlu'nun Washington ziyaretinin en önemli gündem maddelerinden biri de Türkiye'nin füze savunma ihalesinde Çin'in teklifinin birinci gelmesi konusu oldu. ABD yönetiminin Çin füzeleri konusundaki itirazlarını AKP hükümetine ilettiğini açıklamasının ardından konu Davutoğlu'nun hem Hagel hem de Kerry görüşmesinde gündeme geldi. Davutoğlu, Amerikan Dışişleri Bakanlığı çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yeni teklifler beklediğini söyledi. John Kerry ile yemekte konuştuklarını belirten Davutoğlu, "Nihai kararın verilmediğini bir kez daha vurguladık. Onlar da bu konuda çalışmaya devam edeceklerini söylediler" dedi.
Davutoğlu konuşmasını yalanladı
Ahmet Davutoğlu, Brookings'teki konuşmasıyla ilgili "Gösterilerin Avrupa'daki gösterilerle benzer olmasından onur duyuyoruz" dediğine dair basına yansıyan haberleri yalanladı.
Davutoğlu oradaki konuşmasından farklı anlamlar çıkarılmaya çalışıldığını belirterek, "Ben daha önce yurtiçinde ve yurtdışında Gezi eylemleri sonrası ne söyledi isem yine aynısını söyledim. İlgili haber başlığındaki gibi 'Gezi'den onur duyuyoruz' şeklinde bir ifadem olmadı. Gezi protestolarını Ortadoğu'daki eylemlerle karşılaştıran bir soruya karşı Türk demokrasisinin geldiği yere işaret ettim. Türkiye ifade ve basın özgürlüğü konularında hiçbir Avrupa ülkesinden geri değildir. Benim gurur duyduğum Gezi eylemi değil, bu konularda ülkemizde Avrupa standardının sağlanmış olmasıdır" dedi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive