Mısır'la ipler toptan kopuyor

Türkiye'nin Kahire büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'nın sınırdışı edilmesi, Mısır basınında 'Erdoğan'a tokat' ve 'sürecin başlangıcı' olarak yazıldı. Serbest ticaret anlaşmalarının iptalinden Mısır'ın Ankara Büyükelçiliğini tümüyle kapatmasına kadar bir dizi adım tartışılıyor. 


Mısır, Erdoğan'ı terörizme destek vermekle suçladı
Mısır İçişleri Bakanı Muhammed İbrahim, "bir grup teröristin Türkiye'de eğitildiğini" söyledi. İbrahim, bunun hükümet bilgisi dışında gerçekleşmesine ihtimal vermediğini ekledi. İçişleri Bakanı, cihatçı grupların yaklaşık 1 ay önce İstanbul'da toplantılar düzenlediğini, İstanbul konsolosluğunun bu yönde 4 ayrı uyarı mektubu gönderdiğini açıkladı.
Üçüncü ülkeden bilgi mi geldi?
Kuveyt'te yayınlanan El Raei gazetesi, Botsalı'nın sınırdışı kararının bir hafta önce alındığını bildirdi. Gazete, kararın Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi'nin geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur'a verdiği bir rapora dayandığını bildirdi. Habere göre Fehmi, raporu hazırlamadan önce üçüncü ülkeleri ziyaret etti.
Ekonomi anlaşmalarına gözden geçirme
Mısır'da yayınlanan El Wafd gazetesi diplomatik kaynaklara dayanarak Mansur'a Türkiye hakkında bir dizi rapor hazırlandığını bildirdi. Raporlar, Türkiye'nin etrafındaki ülkelerle işbirliği kurarak Erdoğan hükümetine baskı yapmayı öneriyor. Ayrıca, tüm ekonomik anlaşmaların iptal edilmesi öneriliyor.
Mısır Sanayi Federasyonu Başkanı Muhammed el Sevedi, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na başvurdu. El Sevedi, serbest ticaret anlaşmasının gözden geçirilmesini talep etti. Ancak el Sevedi, başvurusunun siyasi gelişmelerle ilgili olmadığını, Türkiye'den yapılan ithalattan yerel üreticinin zarar gördüğünü söyledi.
Mısır Ticaret Odası Kamusal İthalat Başkanı Hamdi el Naggar, krizin "ticarete doğrudan ve açık olumsuz etki yapacağını" söyledi.
1 milyar dolar ne olacak?
El Masri el Yovm gazetesine konuşan, adı açıklanmayan bir hükümet kaynağı, Erdoğan'ın Mursi'ye gönderdiği 1 milyar dolar yardımın Mısır için sorun oluşturmayacağını söyledi. Kaynak, terörizme karşı Mısır'a destek olan Arap ülkelerinin bu borcu ödeyeceğini söyledi. Kaynak, Cezayir ve Fas'ın, Türkiye'deki yatırımlarını geri çekme tehdidinde bulunduklarını da ekledi.
Camiler siyasi gösteriye kapandı
Mısır'da yeni bir gösteri yasası yürürlüğe girdi. Yasa, tüm yürüyüşlerin üç gün öncesinden emniyet müdürlüğüne bildirilmesini öngörüyor. Ayrıca yeni yasaya göre dini ibadet yerlerinde siyasi gösteri düzenlemek yasak. Yasa, ihlal durumunda gözaltı ve tutuklama öngörüyor.
Salı günü yeni yasaya karşı Mısır parlamentosu önünde gösteri düzenlendi. Yaklaşik 100 kişinin katıldığı protestodan sonra tutuklamalar gerçekleşti. Yeni anayasa hazırlayan 50 kişilik komisyondaki 13 üye, tutuklamalar nedeniyle geçici olarak çalışmalara katılmayacağını duyurdu. Üyeler, Çarşamba günkü oturuma tekrar katıldı.
Yasaya sert bir eleştiri de ABD'den geldi. Hükümet sözcüleri, yasanın "uluslararası düzeye uygun olmadığını ve demokrasiye doğru ilerlemeye zarar verdiğini" öne sürdü.
Gül-Erdoğan çelişkisi mi?
Mısırlı El Ahram gazetesine konuşan, adı açıklanmayan bir hükümet kaynağı, "Türk Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Mısır-Türkiye ilişkilerini sağlamlaştırmak için son derece önemli bir rol oynuyor. Kendisine, Erdoğan'ın tutumunu bütünüyle kabul edilemez bulduğumuzu ilettik" dedi.
Kaynak, Mursi devrildiğinden beri "Erdoğan ile Gül'ün farklı tutumlar aldığını, Ankara'da birçok kişinin Erdoğan'ın tutumunu paylaşmadığını" da sözlerine ekledi. Kaynak, önde gelen talepler olarak İhvan toplantılarına ev sahipliğine ve Mısır'a karşı düşmanca açıklamalarla ve Rabia'yı kutsamaya son verilmesini dile getirdi. Ankara'dan gazeteye konuşan bir Türk diplomat ise, "Türkiye Mursi'nin devrilmesinden endişe duyduğunu belirtirken, 30 Haziran'da kendisine karşı düzenlenen büyük halk gösterilerini de dikkate almalı" ifadesini kullandı.

http://www.aydinlikgazete.com/mansetler/28219-misirla-ipler-toptan-kopuyor.html

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive