'Türkçe' olimpiyatları düzenleseler de cemaatin Türkçe yasağı tescillendi



Hollanda mahkemesi öğrenci Denizhan Üresin'in Gülen cemaatine ait okuldan Türkçe konuştuğu için atıldığına hükmetti. Böylece cemaatin Türkçe yasağı tescillendi


Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Fethullah Gülen cemaatine ait Cosmicus Montessori Lisesi'ndeki (CML) Türkçe yasağı Hollanda yargısı tarafından tescillendi. Türkçe konuştuğu gerekçesiyle Kasım 2012'de CML'den atılan öğrenci Denizhan Murat Üresin'in okul yönetimi hakkında açtığı dava sonuçlandı. Amsterdam Mahkemesi, okulda Türkçe konuşmanın yasak olduğuna hükmederek, öğrenci Üresin'in okuldan atılmasını haklı buldu. Öğrenci aleyhine sonuçlanan davanın kararı, aynı zamanda Tükçe olimpiyatlarıyla övünen Gülen cemaatine ait okuldaki 'Türkçe yasağı'nı da belgelemiş oldu.
'Anlaşmazlıkların özü Türkçe konuşması'
Mahkemenin 30 Ekim 2013 tarihli kararında, "Bu anlaşmazlıkların özü, Üresin'in, okulun kurallarına aykırı olarak Türkçe konuştuğu gerçeğinden kaynaklanıyordu. Okulun, 'okuldan atma' yönündeki nihai kararı, bu temele dayanarak takdir edilmelidir" ifadelerine yer verildi.
Öğrencinin Türkçe'yi konuşmasının okul yönetimi tarafından engellenmesini 'Ayrımcılık Yasağı Yasası'nın çiğnenmesi olarak kabul görmeyen mahkeme, her bir kişinin kendisini ana dilinde ifade hakkı olmasına rağmen, bu hakkın her koşulda kullanılamayacağına hükmetti.
Avukat: Karar anayasaya aykırı
Avukat Mehtap Çölgeçen kararla ilgili yaptığı açıklamada, müvekkili Üresin'in Türkçe konuştuğu için okuldan atılmasını şöyle değerlendirdi: "Mahkemenin kararı Hollanda'nın taraf olduğu İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne, çeşitli uluslararası sözleşmelere, dil-ırk-siyasi görüş-felsefi inanç gibi temellerde ayrımcılığı kesin olarak yasaklayan Hollanda Anayasası'nın birinci maddesi başta olmak üzere, Hollanda anayasası ve eğitim yasalarında tanımlanan ve güvence altına alınan eşitliğe, bireyin eğitim hakkına, kişinin kişilik hak ve özgürlüklerine aykırıdır. " Çölgeçen, kararı Yüksek Mahkeme'ye taşıyacaklarıı belirtti.
Cemaatin yalanını Aydınlık belgelemişti
Aydınlık, 25 Kasım 2012 tarihli "Türkçe konuşanı atan okul Fethullah'ın çıktı" başlıklı haberinde, konuya ayrıntılı biçimde yer vermişti. Zaman gazetesi ise 26 Kasım 2012 tarihli haberinde, Amsterdam Cosmicus Montessori Eğitim Müdürü Piet van Dijck'in "Öğrencinin Türkçe konuştuğu için okuldan atıldığı iddiaları tamamen asılsız" şeklindeki sözleriyle Aydınlık'ın haberini yalanlamıştı. Okul yönetimi öğrencinin Türkçe konuştuğu için değil, "kışkırtıcı eylemlerden dolayı" okuldan atıldığını iddia etmişti. Bunun üzerine Aydınlık, cemaat okulunda Türkçe yasağının belgesini yayımlamıştı. Hollanda mahkemesinin kararı cemaatin okulda "Türkçe yasağı" olmadığına dair açıklamalarının gerçek dışı olduğunu ortaya koydu.
Gamze Çınlar

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive