Cemaat tekeline son verilmeli




Aleviler inkar, asimilasyon ve baskılara karşı Kadıköy’de ‘Eşit Yurttaşlık Mitingi’ için bir araya geldi. Onbinlerin katıldığı mitingde, 'Devletin Alevisi olmayacağız’ ve ’Haksızlık karşısında asla boyun eğmeyeceğiz" pankartlarının açılığı mitingde ’Her yer Taksim, her yer direniş" sloganları da atıldı.


İşte o mitingden tüm detaylar...
Güncelleme 15:18
Alevi mitingde konuşmalar tamamlandı, deyişler çalınıyor...
Güncelleme 15:06
Mitingde Alevi kurumlarının başkanlarının konuşmaları devam ediyor. Avrupa Alevi Dernekleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öken, konuşmasını yapıyor.
Güncelleme 14:58
Alevi Bektaşi Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Engin Gündük kürsüden, "Alevilerin taleplerinin net; Cemevi ibadethanedir zorunlu din dersleri kaldırılmalıdır” dedi. Gündük şunları da belirtti:
"Çıkın artık şu Diyanet’in tahakkümünden, nasıl ibadet edeceğinize kendiniz karar verin, özgürleşin."
Güncelleme 14:44
Alevi mitinginde Cami-Cemevi protestosu alkış ve sloganlarla protesto ediliyor...
Güncelleme 14:35
Kadıköy'deki Alevi mitingine taraftar grupları da (Çarşı, Sol Açık, Kızılaslanlar) katıldı. İşte o fotoğraf:
Güncelleme 14:33
Aleviler mitinginde hep bir ağızdan "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı atılıyor.
Güncelleme 14:29
Anti Kapitalist Müslümanlar Kadıköy'deki Alevi mitinginde.
Güncelleme 14:27
Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Hüsniye Tahmaz, “Biz kimseyi dışlamıyoruz ancak kimsenin bizim inancımıza şekil vermesine izin vermeyeceğiz.Ya Hüseyin olacağız, ya da Hüseyin’i yarı yolda bırakanlardan olacağız. Biz Hüseyin olacağız” dedi.
Güncelleme 14:15
Şahkulu Dergahı Vakfı Başkanı Mehmet Tural, "kafa kesen, insanların ciğerlerini söken selefi İslamcı anlayışı reddediyoruz" dedi.
Güncelleme 14:01
Kürsüden yapılan konuşmalarda AKP'nin eğitim politikasında gericileşmeye neden olduğu belirtiliyor. Her konuşmacı Gezi direnişine vurgu yaparak hayatını kaybedenler ve aylardır komada olan Berkin Elvan'a selam yolluyor
Güncelleme 13:40
PSAKD Başkanı Kemal Bülbül kürsüde konuşuyor.. Bülbül, AKP’nin cemevlerini tanımadığını belirterek “Yavuz da, Kanuni de, Kuyucu Murat Paşa da tanımamıştı… Buradayız.” dedi. Rojava’daki utanç duvarını belirten Bülbül, komünistlerle, Kürtlerle birlikte olduklarını vurguladı. Yerel seçimin yaklaştığını ifade eden Bülbül “Gelin şu Muaviye soylu iktidarın defterini dürelim” dedi.
Yaşar Kemal’in mesajı okunmasının ardından kürsüye Mehmet Ayvalıtaş’ın davasının 21 Kasım’da görüleceği belirtildi ve davaya çağrı yapıldı.
Güncelleme 13:42
Saygı duruşuyla başlayan mitinge Sivas'ta katledilenlerin isimlerinin okunmasıyla devam edildi. İsimlerin okunmasının ardından tüm alan "burada" diye haykırdı. Haziran Direnişi’nde katledilenlerle, Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Hüseyin İnan’ın da isimleri okundu.
Garip Dede Dergahı Yönetim Kurulu Başkanı Celal Fırat AKP’nin eğitim sistemini gericileştirdiğini her okulu imam hatibe çevirmeye çalıştıklarını belirtti. Fırat, Gezi Direnişi’nde büyük kentlerdeki Alevi mahallerinde yoğun çatışmalar yaşandığını dile getirdi.
Fırat, “Aramızdaki Hızır Paşalar var” diyerek İzzetin Doğan’a tepki gösterirken devlet tarafından maaş alacağını duyunca sevinen dedeleri de eleştirdi ve “Zalime biat etmeyeceğiz” dedi.
Güncelleme 13:25
Mitinge Beşiktaş Çarşı Grubu'dan pankartlarıyla katıldı.
Kadıköy'deki meydan tıklım tıklım doldu. İşte mitingden fotoğraflar:
Alevi örgütlerinin bugünkü miting için yaptıkları çağrı şöyleydi:
“Cami-Cemevi projesi iptal edilmelidir; zorunlu din dersi ve diyanet işleri kaldırılmalıdır; Alevilere ait inanç merkezlerinin el konulan taşınmazları ve diğer varlıklarının geri verilmelidir; Alevi katliamları aydınlatılmalıdır; kamu ve özel sektörde Aleviler hakkında uygulanan dışlayıcı uygulamalara ve cemaat tekeline son verilmelidir; örgütlenme özgürlüğü, toplu gösteri ve ifade özgürlüğü önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır; 40 bin Alevi’nin öldürülmesinden sorumlu olan Yavuz Sultan Selim’in ismi kamusal alanda kullanılmamalıdır; iktidar ve devlet bizim adımıza karar veremez cemevlerinin Alevilerin ibadet yeri olduğu konusunda yasal düzenleme yapılmalıdır.”

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive