Diyarbakır'dan federasyon mesajı



'Diyarbakır'dan doğan barış güneşi inşallah tüm coğrafyamızı ısıtacak. Diyarbakır değiştikçe, Irak değişecek, Suriye değişecek' diyen Erdoğan'ın konuşması, 2004'teki BOP konuşmasını hatırlattı


Başbakan Erdoğan, Diyarbakır Bismil'de yaptığı açıklamada, federasyon mesajı verdi. Diyarbakır'ın merkez olacağını söyledi. Erdoğan, "Diyarbakır'dan doğan barış güneşi inşallah tüm coğrafyamızı ısıtacak" dedi. Erdoğan'ın sözleri akıllara 15 Şubat 2004 tarihinde Kanal D ekranlarından yaptığı konuşmayı getirdi. Büyük Ortadoğu Projesi'ni (BOP) savunan Erdoğan, "Diyarbakır'ı bu proje içinde bir merkez yapacağız" demişti.
'Diyarbakır'dan doğan güneş yayılacak'
Önceki gün Diyarbakır'da yaptığı konuşmada PKK'ya af müjdesi veren Erdoğan dün yine Diyarbakır'da yaptığı konuşmada "federasyon" ve Diyarbakır'ı merkez yapma mesajı verdi. Erdoğan Bismil'de yaptığı konuşmada açılım sürecinin seyrinin ne olacağını anlattı. Erdoğan, "İnşallah bu süreç bir kar topu gibi ilerleyecek. İlerledikçe büyüyecek, büyüdükçe umutları çoğaltacak. Bu bölgenin talihi inşallah değişecek. Diyarbakır değiştikçe, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu değişecek. Diyarbakır değiştikçe, Irak değişecek, Suriye değişecek. Diyarbakır'dan doğan barış güneşi inşallah tüm coğrafyamızı ısıtacak. Sizlerden rica ediyorum, bu çözüm sürecine sımsıkı sahip çıkın. Huzura, barışa, bahara sahip çıkın" diye konuştu.
'Türkiye himayesinde Kürdistan' projesi
Erdoğan "Ben sizi niye seviyorum? Ben sizi Allah için seviyorum. Ne Türk olduğunuz için ne Kürt olduğunuz için ne Laz ne şu olduğunuz için değil, beni yaradan Allah, sizleri yarattığı için seviyorum" ifadelerini kullandı.

Bölgeyi yakından takip eden uzmanlar, Erdoğan'ın konuşmasında Diyarbakır'ın değişmesiyle Irak ve Suriye'nin de değişeceğini söylemesinin ve "Yeni Türkiye" vurgusunun, ABD'nin 1985'lerden beri gündeme getirdiği, "Türkiye himayesinde Kürdistan" projesini hatırlattığını bildirdi. Bunun federasyon anlamına geldiğini kaydeden uzmanlar, Erdoğan'ın da geçmiş yıllarda federasyona sıcak bakan açıklamalar yaptığını, Osmanlı'daki eyalet sistemini savunduğunu ifade etti.
2004'teki sözlerini Bismil'de tekrarladı
Diyarbakır için 2004 yılında "BOP içinde bir merkez olabilir. Bunu başarmamız lazım" diyen Erdoğan, dünkü konuşmasında da aynı sözleri tekrarladı. Erdoğan şöyle konuştu: "Diyarbakır, bölgenin, İslam coğrafyasının kutupyıldızlarından biri. Tüm bölgede yeni bir süreç başladı. Türkiye değişirken bölgemiz de değişiyor. Bu sadece bir başlangıç. Çözüm süreci sadece bir yıl içinde bizi bu kadar değiştirdiyse birkaç yıl içinde olacakları varın siz de bir hayal edin." Erdoğan, 15 Şubat 2004'te katıldığı "Teke Tek" programında da benzer sözler sarf etmişti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive