Cenevre'de İran anlaşması!



Cenevre'deki görüşmenin ardından yaptırımların hafifletilmesiyle İran'a yaklaşık 7 milyar dolarlık ekonomik rahatlama sağlayacak olan sınırlama İran tarafından kabul edildi.
ABD Başkanı Barrack Obama bu anlaşmayı sevinçle karşıladı ve İran'ın nükleer silah yapmasını engelleyecek bir hamle olarak yorumladı.


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ise anlaşmanın İran'ın uranyum zenginleştirilmesinin tanındığını belirtti. İsrail ise bu anlaşmanın "tarihi bir hata" olduğunu vurguladı.
Dünya güçleri İran'ın nükleer programının gizlice nükleer bomba yaptığı konusunda endişe taşıyorlar. Ruhani ise buna yönelik İran'ın hiç bir zaman nükleer silah üretmeyi amaçlamadığını belirtti ve " her ne deniyor olursa olsun,İran'ın uranyum zenginleştirme hakkı tanınmak zorunda"dedi.
İran, uranyumu nükleer silah araştırmaları için kullanılabilecek seviyeden daha fazla zenginleştiremeyecek ve tesislerde BM'nin denetimcilerine daha rahat araştırma fırsatı tanıyacak. Tahran ise uranyum zenginleştirilmesinin elektirk enerjisi üretilmesi için gerekli olduğunu iddia ediyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi Üyesi ABD, İngiltere,Rusya,Çin ve Fransa ile Almanya'nın temsilcileri dört gün süren görüşmelerin ardından Pazar günü İran'la anlaşmaya vardı.
Beyaz Saray'da yapılan açıklamanın ardından anlaşmanın önemli noktaları şöyle;
İran, uranyumu yüzde 5'ten daha fazla zenginleştiremeyecek. Bu seviyenin üzerinde üretilmiş uranyum stoğunu azaltacak.
İran'ın nükleer tesislerindeki denetimin kapsamı genişletilerek, denetleyenlere Natanz ve Fordo tesislerinde günlük inceleme imkanı verilecek.
Plütonyum ürettiği düşünülen Arak tesisi artık geliştirilmeyecek.
Bunun karşılığında altı ay süreyle İran'ın nükleer programına yönelik yeni yaptırım getirilmeyecek.
Yaptırımların hafifletilmesiyle birlikte İran'a yaklaşık 7 milyar dolarlık ekonomik rahatlama sağlanacak.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise anlaşmanın İsrail dahil bölgeyi müttefikler için daha güvenli hale getireceğini söyledi. Ancak İsrail Başbakanı Benyamin Netenyahu bunun "tarihi bir hata" olduğunu söyleyerek kendilerini koruma hakları doğduğunu vurguladı. "Bugün dünya artık daha tehlikeli bir yer haline geldi çünkü dünyadaki en tehlikeli rejim en tehlikeli silahları üretebilmek için çok önemli bir adım atmış oldu"dedi.
Gizli görüşmeler olduğu iddiası
Son dönemde İran ve ABD arasında teke tek süren gizli görüşmeler olduğu iddia ediliyor.Son dört toplantının ise Ruhani'nin seçilmesinin ardından gerçekleştiği ve görüşmelerin Obama tarafından yapıldığı belirtildi.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive