Diyarbakır'da 'Kürdistan için petrol' buluşması



Tayyip Erdoğan, 16 Kasım'da başlayacağı 2 günlük Diyarbakır gezisinde Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Yönetim'in Başkanı Mesut Barzani ile bir araya gelecek. Görüşmenin 16 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilmesi bekleniyor. Başbakan Erdoğan, Pazar günü de Diyarbakır ve ilçelerinde olacak.


Birden fazla adrese mesaj
Erdoğan'ın hem Diyarbakır ziyareti, hem de orada Barzani ile görüşecek olması dikkat çekici bulundu. Öcalan ile görüşmeler sürecinin tıkandığı iddiasına karşı bir çıkış olarak tasarlanan Diyarbakır ziyaretinde Erdoğan'ın aynı zamanda Barzani görüşmesi birden fazla adrese yollanan mesaj olarak yorumlandı. Bu mesajların özeti şöyle:
Türkiye'ye ve dünyaya: "Diyarbakır'ı BOP'ta merkez yapma hedefim devam ediyor!"
Maliki'ye: "Sizinle görüşmeleri yeniden başlatıyoruz, ancak aynı şekilde Barzani ile görüşmelerimi ve anlaşmalarımı sürdüreceğim."
Barzani'ye: "Diyarbakır'daki etkinizi güçlendirin, açılımdaki pürüzler ortadan kalksın."
PKK'ya: "Ankara'da Kürt Konferansı düzenletiyorum. Barzani ile Diyarbakır'da buluşuyorum. İşi yokuşa sürmeyin."
Davutoğlu Bağdat'tan yeni dönmüşken...
Buluşmayı kafa karıştırıcı hale getiren durum, Erdoğan'ın daha kısa bir süre öncesine kadar "mezhepçi, fitneci" diye ağır sözlerle suçladığı Bağdat'taki Maliki Hükümeti ile ilişkileri yumuşatma girişiminin ertesine denk gelmesi oldu. Bağdat kaynakları, Maliki yönetiminin Erdoğan Hükümeti'ne güvenmediğini vurguluyor, ancak bu girişim doğrultusunda Bağdat-Necef-Kerbela'ya giden Davutoğlu "beyaz sayfa açmak"tan söz ediyor.
'Kürdistan için petrol'
Iraklı kaynaklar, AKP Hükümeti'nin ABD telkinleri doğrultusunda Maliki yönetimiyle ilişkileri geliştirme adımı atarken, Barzani'ye bu tür jestler yapmasının Bağdat'ın Erdoğan'a olan güvensizliğini artıracağını kaydediyor. Meslenin en önemli yönü, Irak'ın kuzeyindeki petrolün Türkiye üzerinden satışı meselesi. Bu konuda uluslar arası basında yer alan iki haber dikkat çekici. İlki Reuters'in AKP Hükümeti ile Barzani yönetimi arasında Irak'ın kuzeyinde çıkarılan petrolün uluslararası pazara Türkiye üzerinden ulaştırılması konusunda resmen anlaştığı konusundaki haber oldu.
İkinci haber ABD yönetimine yakın Washington Post'ta yer aldı. Gazetede 9 Kasım'da yer alan Erbil çıkışlı yazıda "Irak'ın Kürt bölgesi, Türkiye ile bağlarını, enerji gelirleri ve bağımsızlık için sürdürüyor" başlığıyla yayınlandı. Haberde, "Irak'ın geri kalan bölümü, derinleşen şiddet krizine saplanırken Kürdistan özerk bölgesi, bağımsızlık hayaline ulaşmak için beklenmeyen bir müttefikin, Türkiye'nin desteğini sağlıyor" sözleriyle başlıyor. Mart ayında Erdoğan ile Neçirvan Barzani'nın kapsamlı bir enerji anlaşmasını sonuçlandırdıklarını, anlaşmanın ayrıntılarının "gizli" tutulduğunu yazan gazete, "Türkiye, Iraklı Kürdistan'ın petrol ve gaz satışlarından elde edilen geliri Bağdat'ı by pas ederek doğrudan alacağını garantiledi" diye yazıyor.
Erdoğan Diyarbakır'a Kürtçe hazırlanıyor
AKP Diyarbakır İl Başkanlığı, Başbakan Erdoğan'ın 16 ve 17 Kasım tarihlerinde planlanan Diyarbakır programları için yerel gazetelere Kürtçe ilan verdi. "Çözüm sürecinin başmimarını kucaklıyoruz" başlıklı ilanlarda Kürtçe alfabenin "w" ve "x" harfleri de kullanıldı.
Yerel seçim kampanyası için bu hafta sonu Diyarbakır'a gelecek ve 2 gün kentte kalacak olan Erdoğan için, AKP İl Başkanlığı'nın yerel gazetelere verdiği Kürtçe ilanlardan sonra Zazaca ilanlar da vereceği öğrenildi. Erdoğan, BOP eşbaşkanlığı görevi dolayısıyla ilk kez 2004 yılında kullandığı "Diyarbakır'ı yıldız yapacağız" söyleminde de somut bir adım daha atmış oldu. 
Tayyip Erdoğan'ın Barzani ile Diyarbakır buluşması, BOP'un en başta gelen hedefi olan "Büyük Kürdistan" için çok yönlü bir adıma işaret ediyor. Tayyip Erdoğan-Öcalan görüşmeleriyle PKK tarihinin en güçlü politik dönemini yaşıyor. AKP Hükümeti'nin uygulamalarıyla ve gündeme getirdiği yasal düzenlemelerle doğu ve güneydoğu bölgesinin başat politik gücü haline getirilen PKK, Türkiye'nin sınırlarını tanımadığı talebiyle, Suriye'nin kuzeyi ve Türkiye'nin güneydoğusunu bütünleştirme, ortak eylemler örgütlemeye başladı. Bir yandan da Ankara'da başında Tayyip Erdoğan'ın "sır küpüm" dediği Hakan Fidan'ın bulunduğu MİT'in desteğiyle düzenlenen bir uluslararası konferansta 4 ülkeden Kürt partileri biraraya getiriliyor. İsrail'in meşhur Kürt "uzmanı" Ofra Bengio'nun 12 Haziran 2012 tarihli Jeruselam Post gazetesindeki yazısındaki deyişle, Tayyip Erdoğan iktidarı, Türkiye devletinin imkanlarıyla "Büyük Kürdistan"ın ebeliğini yapıyor. Tayyip Erdoğan, oluşturulan stratejik önemdeki petrol gelirini Barzani eliyle "İkinci İsrail" devleti için yaratıyor. Aynı zamanda ileride 4 parçayı birleştirme ve yönetme kudreti için PKK'ya politik zemin oluşturuyor.
Fikret Akfırat

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive