İşçi Partisi'nden Mısır açıklaması



İşçi Partisi Uluslararası İlişkiler Bürosu (UİB) Başkanı Yunus Soner, Mısır'da 3 Temmuz 2013'te iktidardan indirilen Müslüman Kardeşler mensubu Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin yargılanmasına ilişkin açıklama yaptı. ABD'nin Mısır devrimine boyun eğdiğini vurgulayan Soner, “Mısır’da bugün yargılanan, karşıdevrimdir” dedi.


“İhvan hareketi, Mısır Milleti’ni dinamitlemeye çalışmıştır. Bu hareket, kendi vatandaşlarına dinleri nedeniyle yabancı vatandaş muamelesi yapmaya kalkmıştır. Halkın nezdinde hemen kaybettiği meşruiyetini fetvalarla elde etmeye uğramıştır. Halk İhvan’a hak ettiği yanıtı vermiştir. Milyonlar, tartışmasız 'istifa' talebiyle sokağa dökülmüş, erken seçim istemiş, bu talebindeki kararlılığı da göstermiştir. Muhammed Mursi talebi görmezden gelmiş, sandık ile halkı ayırmıştır. Sandığın arkasına saklanan Mursi, Mısır’ın en örgütlü gücü tarafından iktidardan indirilmiştir.
'Mahkeme ABD'ye bir yanıt'
Mursi ve onunla beraber karşıdevrim şimdi yargılanmakta. Bu mahkeme, aynı zamanda Mursi’yi önce iktidarda tutmak isteyen, devrildikten sonra da mahkemeyi engellemeye çalışan ABD’ye bir yanıttır. Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, 30 yıldır ilk defa Mısır-ABD ilişkilerinin karşılıklı eşitlik içinde yürütüldüğünü söyledi.
'ABD Mısır’ın ayagina gitti'
ABD Dışişleri Bakanı Mısır’ın ayagina gitmiştir. ABD’den iktidar bekleyenlere duyuralım: İlk üst düzey temas için Mısır Dışişleri Bakanı Vaşington’a gitmedi. Kerry Kahire’ye gitti. Milletine dayandığı için onurlu olan politika budur. Kerry ise, iktidara gelmesine destek olduğu Mursi’yi, Mısır halkının direnci karşısında terk etmiştir. Yargılama adil olsun diyerek, Mursi’den vazgeçmiştir.”
BOP Eşbaşkanları Erdoğan ve Davutoğlu’ndan kendilerine sansür
Mısır konusunda AKP içindeki söylem değişikliğine dikkat çeken Soner, “Önce Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi başladı. Hüseyin Avni Mutlu, devrimi kabul etti, 'herkese eşit mesafedeyiz' dedi. Sonra Davutoğlu, 'Türkiye için Mısır’da şahıslar önemli değil' dedi. Utanç içinde, Kuveyt’teki Arap basınına sarfettiği sözü Ankara’da duyulmasın diye kendi kendini sansürledi. Peşinden Erdoğan, kahramanı gibi gördüğü Mursi’nin adını, davadan bir gün önce yaptığı konuşmada anmadı. Bugün talimat üzerine Mursi’den vazgeçen, yarın başbakanından ya da dışişleri bakanından da vazgeçer”dedi.
'Erdoğan coğrafyamızın sırtında kambur'
“Meydanlara işaretler çeken, kendisini demokrasi bekçisi ilan eden, 'değerli yalnızlıktan' nağmeler okuyanlar, bir talimatla Kerry’nin ziyareti öncesi tutum değiştirdi” diyen Soner, şöyle devam etti: “Mursi’ye Erdoğan’dan ancak bir ceket kaldı. Onları Mısır halkı dize getirmedi, çünkü Mısır Erdoğan ve diğerlerinin Amerikan kuklası olduğunu çoktan biliyor. Şimdi bir daha gördü. Uyarıyoruz: İşçi Partisi Arapça da bilir! Kuveyt’te söylenen sözler, Türk Milleti’nden gizlenemez artık. Erdoğan Türkiye’nin de, coğrafyamızın da sırtında kamburdur. Gururlu milletimize yakışmamaktadır. İşçi Partisi ve Milli Güçlerin yeniden kuracağı Atatürk Cumhuriyeti, hem Mısır‘ın yeni ve onurlu dışpolitikasına destek olacak, hem de Mısır’dan kendi onurlu dışpolitikası için destek alacaktır. Kerry’nin Ankara’ya gelirse saygı ile geleceği günler yakındır.”

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive