Bağdat’tan Türk uçaklarına engelleme



Bağdat yöntemi Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da katılması beklenen Erbil’de düzenlenecek enerji konferansı öncesinde Irak Kürdistan Bölgesi üzerinde Türkiye'den özel jet uçuşlarını yasakladı.


Irak’ta merkezi hükümet, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da katılması beklenen Erbil’de düzenlenecek enerji konferansı öncesinde Irak Kürdistan bölgesi üzerinde özel jet uçuşlarını yasakladı.
Erbil havaalanı yöneticisi Talar Mustafa, Bağdat yönetiminin Türkiye’den özel uçakların gelişini yasakladığını ve bu konu hakkında havaalanı yöneticilerine bir neden göstermediğini söyledi.
Bağdat yönetiminin bu hamlesi Kuzey Irak petrolünün Türkiye üzerinden taşınmasını sağlayacak boru hattı nedeniyle gerilen Türkiye ve Irak ilişkilerinin durumunu göstermesi açsından dikkat çekici. Alınan karar, geçen hafta Türkiye’ye gelen Irak Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani’nin Türkiye üzerinden petrol satışının gelecek ay başlayabileceğine dair açıklamalarına bir cevap olduğu düşünülüyor.
Irak hükümeti enerji satışının merkezi yönetim üzerinden gerçekleştirilmesi konusunda ısrarcı. Bu durum petrol ticaretini merkezi yönetimin kontrolü dışında yapmak isteyen Erbil yönetimiyle Bağdat arasında gerilime neden olmakta.
Hatırlanacağı gibi daha önce de Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Erbil’e gidişi, Iraklı yetkililer tarafından gerekli izinlerin alınmadğı gerekçesiyle engellenmişti.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive