Tahran zerre kadar geri adım atmayacak



İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, Cenevre'de dünya güçleri ile görüşmeler yeniden başlarken, ülkesinin nükleer haklarından "zerre kadar" geri adım atmayacağını söyledi.
Hamaney, müzakerelere doğrudan müdahale etmeyeceğini, ancak İran temsilcileri için "kırmızı çizgiler" belirlediğini ifade etti.


ABD Başkanı Barack Obama ise senatörleri diplomasiye şans tanımaya ve İran'a yeni yaptırımları gündeme getirmemeye çağırdı.
Obama, İran ile yakın zamanda anlaşmaya varmanın mümkün olup olmadığı konusunda netlik bulunmadığını kaydetti.
İran, nükleer silah geliştirdiğine yönelik iddialar karşısında, nükleer programının barışçıl amaçlı olduğunu ifade ediyor.
Hamaney bugünkü televizyon konuşmasında, İsviçre'ye gitmeden önce İran müzakerecilerine net sınırlar konulduğunu söyledi.
İran temsilcileri BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın yanı sıra Almanya'dan oluşan 'P5+1' grubundan temsilcilerle iki günlük toplantı için Cenevre'ye gitti.
'KIRMIZI ÇİZGİLER'
İran'ın uranyum zenginleştirme "hakkının" resmen tanınması konusundaki ısrarı ve Fransa'nın Arak'ta inşa edilen reaktör konusundaki kaygıları nedeniyle bu ay yapılan diğer görüşmelerden sonuç alınamamıştı.
Hamaney, "Haklarımızdan zerre kadar geri adım atmamakta ısrarlıyız. Bu görüşmelerin ayrıntılarına müdahale etmiyoruz. Bazı kırmızı çizgiler ve sınırlar var. Bunların dikkate alınması gerekiyor" diye konuştu.
P5+1 grubuna "baskıyı arttırmama" çağrısında bulunan Hamaney, "İran halkının tüm dünya halklarına saygı duyduğunu ama saldırganlara asla unutmayacakları bir tokat indireceklerini" ifade etti.
Ayetullah Ali Hamaney, ABD’nin İran’ı askeri saldırıyla tehdit etmesini ‘çirkin ve iğrenç bir tavır’ olarak nitelendiriyor.
Hamaney, “İran, dünyadaki tüm milletlere saygılıdır, fakat saldırgana yanıtı pişman edici olacaktır. Saldırgana, hiçbir zaman unutmayacağı bir tokat vuracaktır” diye konuştu.
Konuşmasında İsrail’e yüklenen İran lideri, İsrail’den “ bölgenin pis kuduz köpeği” diye bahsetti. Hamaney, “İsrail’in gayri meşru bir rejim olduğunu ve şerden başka dünya için bir faydası olmadığını” savundu.
İran’la yapılan nükleer görüşmelerdeki ülkelerden biri olan Fransa’nın takındığı tavrı da eleştiren Ayetullah Hamaney, Paris yönetimini İsrail’e boyun eğmekle suçladı. Hamaney, “Fransızlar bir zamanlar ABD ve İngiltere’ye karşı geldikleri için itibar sahibiydiler fakat şimdi Fransız devlet adamları sadece ABD değil Siyonist rejim (İsrail) karşısında da kendilerini küçük düşürmekteler ”diye konuştu.
Görüşmelerde İran'ı temsil edenlerden biri olan Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, "İlerlemek için bir yol var" başlığıyla dün yayınladığı video mesajında, İran için nükleer enerjinin "geleceğin garanti altına alınması, ekonominin çeşitlenmesi, petrol kullanımına son verilmesi ve temiz enerji üretilmesi" ile ilgili olduğunu belirtti.
İNGİLTERE DE DEVREDE
İngiltere Başbakanı David Cameron ise İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile telefonda görüştü. Bu, İngiltere ile İranlı liderler arasında 10 yıldan fazla bir süredir yapılan ilk görüşme oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Pazar günü yaptığı açıklamada, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını %20'lik orta seviyede tutması, mevcut stoklarını azaltması ve Arak'taki ağır su reaktörünün inşaatını durdurması gerektiğini söyledi.
Uzmanlar İran'ın %20 zenginleştirilmiş uranyumu kısa sürede silah kategorisine yükseltebileceği ve Arak reaktöründe kullanılan yakıtın içerdiği plutonyumun nükleer silahlarda kullanıma uygun olduğu görüşünde.

,

0 comments

Write Down Your Responses

About Me

Powered by Blogger.

Blog Archive